23 mei 2019

Hoe kan ik als werkgever een werknemer met psychisch verzuim extra ondersteunen?

Psychisch verzuim Interventies
Edith2
Geschreven door Edith Wachelder

Psychisch verzuim heeft veel verschillende oorzaken. Daar ga ik in dit blog niet op in. In dit blog wil ik aandacht besteden aan hoe wij als arbodienst en u als werkgever uw werknemer met psychische klachten kunnen ondersteunen. Ik neem u in dit blog mee in de wereld van de interventies.

Wie kan interventies adviseren?

In een vorige blog vertelde ik al over de rol van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts adviseert over wat verzuim van de werknemer betekent voor werk- en arbeidsmogelijkheden. In zijn consult adviseert de bedrijfsarts soms een aanvullende interventie of behandeling. Ook de casemanager, die het verzuim begeleidt kan bepaalde (niet-medische) interventies bespreken met en adviseren aan de werkgever en/of werknemer.

Wie voeren de interventies uit?

Als arbodienst hebben we een providerboog. Hierin zijn bedrijven vertegenwoordigd die interventies uitvoeren. Allen met hun eigen specialisme. We garanderen dat wij altijd partijen kiezen die voldoen aan onze kwaliteitseisen, duidelijk communiceren en een marktconform tarief hanteren. Kortom professionals waar wij achter kunnen staan en die een positieve bijdrage leveren aan een duurzame re-integratie.

Welke interventies kunnen er ingezet worden?

Elke arbeidsongeschiktheid vraagt om een op maat gemaakte aanpak. Dit geldt zeker voor psychisch verzuim. De keuze voor een interventie is afhankelijk van de verzuimsituatie, persoonlijke situatie en wensen van zowel werkgever en werknemer. Er zijn algemene interventies zoals een psycholoog, bedrijfsmaatschappelijk werker of een VAR-2. En specialistische interventies zoals trauma-opvang (wettelijke verplichting voor de werkgever) en rouw- en verdrietbegeleiding. Meer informatie over interventies bij psychisch verzuim. >

Een voorbeeld uit de praktijk

Marion is uitgevallen met psychische klachten veroorzaakt door bepaalde patronen die zij in haar leven ontwikkeld heeft. Zij krijgt goede hulp van haar psycholoog. Dat helpt haar in haar privéleven. Haar nieuwe inzichten en vaardigheden zet zij ook in op het werk. Maar juist daar loopt ze tegen belemmeringen aan welke ze zelf, ondanks haar nieuwe inzichten, nog niet goed kan overwinnen. In overleg met de werkgever van Marion zetten we bedrijfsmaatschappelijk werk in. Na een intake worden praktische zaken en kosten afgestemd met de werkgever. De hulp wordt gestart. Marion vertelt mij na een aantal weken dat zij veel baat heeft bij de hulp. Zij voelt zich gesteund, wordt in concrete werksituaties geholpen en voelt zichzelf daar krachtiger in worden. Al doende leert ze.

Lees ook eens het succes verhaal van Karolien, die na een goede aanpak van psychisch verzuim sterker is dan ooit >.

Vergoedt een verzuimverzekering interventies?

Verzekeraars vergoeden interventies in bepaalde gevallen, met name wanneer de interventie als doel heeft de verzuimduur (en voor verzekeraar dus de schadelast) te beperken. Elke verzekeraar heeft daar echter zijn eigen beleid in. Vraag dit gerust na bij uw verzekeraar of vaste casemanager.

Meer informatie over interventies?

Wilt u meer weten over de juiste interventie in uw situatie of wilt u weten hoe u een interventie kunt inzetten? Onze website bevat een schat aan informatie over verschillende interventies. Daarnaast kunt u ook altijd contact met ons opnemen. Uw vaste casemanager staat altijd voor u klaar. Ook preventief bij dreigend verzuim!

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid
Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af