25 juni 2019

Waarom ben ik altijd ziek in de vakantie?

Vakantie en Ziekte Ziek in de vakantie Verzuim voorkomen
Geschreven door

Yes, vakantietijd! Hoe lekker is dat. Relaxen, genieten van de Italiaanse kust of van ons eigen mooie landje. Het maakt niet uit waar je naar toe gaat of waar je bent.  Voordat het zover is, zet je nog even de schouders er onder en leg je die lat die toch al hoog ligt nog net even iets hoger om het werk af te maken of alvast in het voren te werken zodat er niet te veel blijft liggen.

Hoe belangrijk is vakantie?

We weten inmiddels wel dat we in een tijd leven waarin we allemaal druk zijn, ambities hebben, carrière willen maken en daarnaast ook nog een gezin hebben, een sociaal leven en misschien ook nog wel te maken hebben met mantelzorg. Bij drukte is er helaas te weinig tijd voor ontspanning. En dan is daar misschien nog de druk die je voelt van de baas; “Het komt helemaal niet uit als ik nu vakantie neem”. Ik laat de uren wel uitbetalen.

En toch is vakantie goed voor ons. Uit onderzoek blijkt dat werknemers beter presteren als ze hun vakantiedagen opnemen. Daarnaast zijn ze minder ziek en zorgt rust, een andere omgeving en dus vakantie voor de beste ideeën.

Waarom ben ik altijd ziek tijdens de vakantie?

Dan is daar het moment waar je naar toe hebt gewerkt. De eerste vakantiedag! Yess! Maar eigenlijk voel je je helemaal niet lekker, je bent moe en wordt dan ziek. Balen! Want zo had jij je vakantie niet voorgesteld.

Door de rust komt je lichaam in een andere fase, het voelt de vermoeidheid en weet dat het tijd nodig heeft om te herstellen. Gelukkig kunnen velen die dit mee maken na een paar dagen herstellen alsnog van hun vakantie genieten.

Vage pijntjes of echt ziek?

Er zijn helaas ook velen die niet na een paar dagen vakantie beter worden. Dit heeft te maken met stress, langdurig te veel van jezelf vragen, de lat steeds hoger leggen tot dat het echt niet meer gaat. Het lichaam maakt dan altijd het stressstofje aan zonder naar het lichaam te luisteren, hierdoor raakt het immuunsysteem uit balans als je echt ontspant. De vakantie wordt niet zo als gehoopt. Genieten zit er niet in, ze zijn te uitgeput om iets te ondernemen, een burn-out…

Een burn-out is iets wat we als arbodienst willen voorkomen. Dit doen we door het voorlichten van werkgevers en werknemers in blogs zoals deze. Krijg je als werkgever of collega signalen die doen vermoeden dat er sprake is van structurele overbelasting, doe hier dan iets mee. Ga het gesprek aan en bied hulp door (preventief) de bedrijfsarts in te schakelen. Als deze vroegtijdig in het traject wordt ingeschakeld kan er vaak langdurige uitval worden voorkomen. Meer informatie over psychisch verzuim vind je ook in de blogs die mijn collega Edith hierover geschreven heeft.

En de vage pijntjes op de eerste vakantiedagen?

Die kun je ook voorkomen! Probeer in de dagen voor je vakantie juist het tempo wat te verlagen en niet te verhogen. Ga niet overwerken, stel je afwezigheidsassistent een paar dagen eerder in en probeer niet in het voren te werken. En probeer tijdens je eerste vakantiedagen niet meteen je ritme om te gooien. Ga niet opeens veel meer of minder slapen en blijf zo actief als tijdens je werkdagen.

Word je toch ziek tijdens je vakantie? Dan heeft mijn collega Arno 6 tips voor werkgever en werknemer.

Ik wens je in ieder geval een hele fijne vakantie! Geniet ervan. En vergeet niet te smeren, want dat zorgt nog weer voor andere pijntjes!

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over onze trainingen en workshops
Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af