18 april 2024

Zet in op preventie!

Op 18 april is het de Dag van de Preventie en staat het voorkomen van ziekte en het beschermen en bevorderen van de veiligheid en gezondheid centraal. Bij Assist Verzuim zetten we ons dagelijks in voor het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving voor iedere organisatie. Hiervoor bieden we een scala aan diensten aan en werken we samen met verschillende interventiepartijen en samenwerkingspartijen. Zo ook met gecertificeerd Arbeidshygiënist en Hoger Veiligheidskundige Inge Tijhof.

Preventie Preventiemedewerker
Inge tijhof 03
Geschreven door Inge Tijhof

Ik ben Inge Tijhof en als Arbeidshygiënist en Hoger Veiligheidskundige ondersteun ik namens Assist Verzuim klanten met vraagstukken met betrekking tot arbeidsomstandigheden. Ons doel is om ervoor te zorgen dat elke werkplek veilig en gezond is. Vandaag, op de dag van de preventie, wil ik graag met jullie delen waarom dit zo belangrijk is.

“Wie zich goed voelt op het werk, kan ook beter werk leveren.”

 

Mijn missie is om ervoor te zorgen dat elke medewerker kan werken in een gezonde en veilige omgeving. Waarom? Omdat ik geloof dat wanneer mensen zich goed voelen op hun werk, ze ook beter werk kunnen leveren. Een gezonde en veilige werkomgeving zorgt voor gemotiveerde en betrokken medewerkers, wat de basis vormt voor succesvolle en duurzame bedrijfsresultaten.

Preventiemedewerker: een cruciale rol

Mocht jouw organisatie nog geen preventiemedewerker hebben, dan is het hoog tijd om er een aan te stellen. Naast dat het vanuit de Arbowet verplicht is, voegt de preventiemedewerker enorm veel waarde toe aan een organisatie als het gaat om het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving. Hij of zij kan bijvoorbeeld zorgen voor het identificeren en aanpakken van risico’s op de werkvloer, wat helpt bij het voorkomen van ziekte en/of ongevallen. Ook het waarborgen van naleving van wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden kan een taak zijn die bij de preventiemedewerker hoort. Daarnaast fungeert hij of zij als eerste aanspreekpunt voor arbeidsomstandigheden voor werknemers, wat bijdraagt aan een verbeterde veiligheidscultuur binnen de organisatie.

Training Preventiemedewerker op 15 mei

Speciaal voor (startende) preventiemedewerkers organiseren we op woensdag 15 mei aanstaande de training Preventiemedewerker. Deze training is gericht op het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden en kennis om als preventiemedewerker effectief te kunnen functioneren binnen de organisatie. Van het herkennen van risico’s tot het implementeren van preventieve maatregelen, je ontvangt alle informatie die nodig is om een waardevolle bijdrage te leveren aan een veilige en gezonde werkomgeving.

Breng risico’s in kaart met de RI&E

Een belangrijke stap op weg naar een veilige werkplek is het uitvoeren van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Als werkgever ben je wettelijk verplicht om een actuele RI&E te hebben en in de meeste gevallen dient deze ook getoetst te worden. Maar het gaat verder dan alleen maar voldoen aan de wet- en regelgeving. De RI&E vormt de basis voor een effectief preventiebeleid en helpt bij het beheersen van potentiële gevaren en risico’s op de werkvloer.

Om werkgevers te ondersteunen bij het uitvoeren van de RI&E, organiseren we als onderdeel van de Week van de RI&E in juni een speciale workshop. Tijdens deze workshop deel ik mijn expertise en praktische tips voor het opstellen van de RI&E en het Plan van Aanpak. Houd de website van Assist Verzuim in de gaten voor de exacte datum en de mogelijkheid om je aan te melden!

De kracht van preventie

Door mijn werk weet ik hoe belangrijk preventie is. Door proactief te zijn en risico’s te identificeren voordat ze de kans krijgen om te escaleren, doen we meer dan alleen maar problemen oplossen. We waarborgen de gezondheid van werknemers en creëren een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en kan gedijen.

“Door proactief te zijn en risico’s te identificeren voordat ze de kans krijgen om te escaleren, doen we meer dan alleen maar problemen oplossen.”

 

De voordelen van preventie gaan zelfs verder dan alleen het menselijke aspect. Door risico’s te minimaliseren, kun je de productiviteit verhogen en financiële verliezen tot een minimum beperken. Bovendien draagt het bij aan het versterken van de reputatie van de organisatie als een plek waar veiligheid en welzijn centraal staan.

Klaar om de eerste stap te zetten naar een veiligere werkplek?

Neem gerust contact op met je vaste casemanager of via interventies@assistverzuim.nl. Ontdek hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen veilig en gezond kan werken.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af