14 februari 2023

Wat zijn de verschillen tussen een Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts en een Bedrijfsarts?

Lara is ziek, inmiddels al bijna 6 weken. Ik heb regelmatig contact met haar. Waar in eerste instantie een herstel van 6 weken werd verwacht, lijkt het door bijkomende klachten toch langer te duren. Ik plan voor haar een afspraak in met de Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts. De werkgever van Lara belt verbaasd op. Wordt er nu ook al een Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts ingezet? Een bedrijfsarts is toch voldoende!

Bedrijfsarts Praktijkondersteuner Bedrijfsarts
Esther Wiering-Jansen
Geschreven door Esther Wiering-Janssen

Waarom een Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts?

De meeste mensen die deelnemen aan de arbeidsmarkt hebben vast wel gehoord van de bedrijfsarts. Dit is de arts die wordt ingeschakeld wanneer iemand langere tijd ziek is. Door het te kort aan bedrijfsartsen, is ook de functie van Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts toegevoegd. In deze blog leggen we de rol van de Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts uit en zetten we de verschillen ten opzichte van de bedrijfsarts voor u op een rij.

De rol van de Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts

De Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts (POB) is een specialist op gebied van werk en gezondheid. De POB is BIG-geregistreerd en is hierdoor bevoegd om medische zaken uit te vragen en te interpreteren. De POB is geen vervanging voor de bedrijfsarts maar neemt een aantal taken van de bedrijfsarts over. De bedrijfsarts is altijd eindverantwoordelijk voor de dossiers. De POB werkt op basis van taakdelegatie en onder toezicht van de bedrijfsarts.

Wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen een POB en een bedrijfsarts is het opleidingsniveau, al zijn beide specialistisch geschoold. Door het verschil in opleidingsniveau valt een POB onder de verantwoordelijkheid van een bedrijfsarts en blijft de bedrijfsarts ook altijd eindverantwoordelijk voor een dossier. Een POB mag dan ook niet zelfstandig een geheel dossier bijhouden. Zij zal vooral in de beginfase worden ingezet of gedurende een dossier waarbij bijvoorbeeld advies gegeven moet worden over de opbouw. De bedrijfsarts bepaalt in hoeverre een POB zelf beslissingen kan nemen.

Daarnaast heeft de bedrijfsarts een aantal belangrijke taken die niet uitgevoerd mag worden door de POB. Keuringen, het opstellen van een functiemogelijkhedenlijst of een actueel oordeel, onderdeel van de wet verbetering poortwachter, dienen bijvoorbeeld altijd door de bedrijfsarts gedaan te worden. Twijfelt u of uw werknemer wel echt ziek is? Dan dient er altijd een bedrijfsarts geraadpleegd te worden. Daarnaast bepaalt een bedrijfsarts of de inzet van een bepaalde interventie passend is of dat het wenselijk is om medische informatie op te vragen.

De bedrijfsarts en de POB werken nauw samen. Er is regelmatig en laagdrempelig overleg tussen de bedrijfsarts en de POB. Zo’n overleg vindt plaats wanneer een Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts twijfelt over een advies of back-up van bedrijfsarts nodig heeft. Dit wordt vaak nog op dezelfde dag gerealiseerd en meegenomen in het re-integratie advies.

Wat is het voordeel van een Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts?

Het grote voordeel van een Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts ten opzichte van de bedrijfsarts is het verschil in wachttijd. Doordat er een te kort is aan bedrijfsartsen zijn de wachttijden langer. Een Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts heeft een kortere wachttijd en kan sneller worden ingezet. Er kan zo goed en snel geschakeld worden. Daarnaast zijn de adviezen van de POB vaak praktischer en ervaren de cliënten die op het spreekuur van de POB zijn geweest de POB als laagdrempeliger dan de bedrijfsarts.

Wanneer wordt een Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts ingezet?

De Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts wordt ingezet bij kortdurende en of laag complexe dossiers. Afhankelijk van de te nemen stappen, de aard van de klachten en problematiek wordt een keuze gemaakt voor de bedrijfsarts of de POB. Wij regelen dit voor u op basis van vastgestelde protocollen. De dossiers die de POB verzorgt worden gecontroleerd door de bedrijfsarts. De werknemer heeft altijd recht op een bedrijfsarts.

Heeft u vragen?

Of wilt u meer weten over de Praktijk Ondersteuner Bedrijfsarts? Neem dan gerust contact op met uw vaste casemanager. Hij of zij helpt u graag verder.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af