17 oktober 2023

Mantelzorg in de werkomgeving: het belang van ondersteuning voor werknemers

In Nederland zijn mantelzorgers een onmisbare en vaak over het hoofd geziene schakel in onze samenleving. Wist u dat we in ons land maar liefst 5,5 miljoen mantelzorgers hebben? Het is belangrijk om als werkgever de nodige ondersteuning te bieden aan werknemers die deze verantwoordelijkheid op zich nemen. In dit blog vertel ik u graag waarom en hoe u dit kunt doen.

Mantelzorg
Anneke
Geschreven door Anneke Koning

Jacqueline is teamleider bij een kinderdagopvang. Ze wordt geconfronteerd met de zorg voor haar zieke moeder. Wat begint als een welwillende daad van mededogen, groeit al snel uit tot een bron van overbelasting. De combinatie van mantelzorg, een veeleisende baan, gezinsverantwoordelijkheden en een sociaal leven eist aanzienlijke tol van Jacqueline, waardoor zij uiteindelijk in verzuim belandt..

De last van mantelzorg

Hoewel mantelzorg op zichzelf niet verplicht is, realiseren we ons dat het vaak geen eigen keuze is. Het is een verantwoordelijkheid die voortkomt uit familiebanden, culturele en sociale normen, waardoor werknemers in een zware spagaat kunnen belanden. Volgens recente gegevens stroomt maar liefst 18% van de mantelzorgers in het verzuim. Dit is een probleem waar zowel werkgevers als werknemers actief aan moeten werken.

Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er voor werknemers?

Om te voorkomen dat werknemers overbelast raken door mantelzorgverantwoordelijkheden, zijn er verschillende opties voor ondersteuning beschikbaar. Ik zet er een paar voor u op een rij:

 • Eigen netwerk inzetten
  Familie en vrienden kunnen een belangrijke rol spelen in het verlichten van de druk.
 • Steunpunten voor mantelzorg/welzijnsorganisaties
  Deze organisaties bieden waardevolle begeleiding en advies voor mantelzorgers.
 • Vrijwilligersdiensten
  Vrijwilligers kunnen bijstaan bij diverse taken, waardoor de last voor mantelzorgers wordt verminderd.
 • Mantelzorgmakelaar (aanvullend verzekerd)
  Deze professionals kunnen een centrale rol spelen in het coördineren van diverse mantelzorgdiensten.
 • Medische professionals
  Huisartsen en praktijkondersteuners kunnen waardevolle ondersteuning bieden en doorverwijzen naar relevante hulpbronnen.
 • Maatschappelijk werk
  Professionele maatschappelijk werkers kunnen helpen bij het aanpakken van complexe problemen waarmee mantelzorgers te maken kunnen krijgen.
 • Gemeentelijke WMO-ondersteuning
  Ondersteunende diensten zoals huishoudelijke hulp en hulpmiddelen kunnen de last voor mantelzorgers verminderen.

De Rol van Werkgevers

Als werkgever of HR manager speelt u een belangrijke rol bij het ondersteunen van werknemers die mantelzorgtaken op zich nemen. Benieuwd hoe u kunt bijdragen? Hier zijn enkele manieren:

 • Begrip en aandacht
  Zorg ervoor dat er begrip en aandacht is voor de situatie van werknemers en check regelmatig of er een goede balans is tussen werk, privéleven en mantelzorgverplichtingen.
 • Mantelzorg opnemen in beleid
  Neem beleidsmaatregelen op die de combinatie van mantelzorg en werk vergemakkelijken en zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van deze regelingen.
 • Flexibele werkmogelijkheden
  Bied flexibele werktijden en mogelijkheden voor thuiswerken om werknemers in staat te stellen hun mantelzorgtaken te vervullen.
 • Ondersteuningsmogelijkheden communiceren
  Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van de verschillende ondersteuningsmogelijkheden die beschikbaar zijn voor mantelzorgers.
 • Neem het mee in functioneringsgesprekken
  Neem vragen over mantelzorg op in functioneringsgesprekken of voer tevredenheidsonderzoeken uit onder werknemers om hun behoeften beter te begrijpen.
 • Overleg met bedrijfsartsen
  Moedig werknemers aan om contact op te nemen met bedrijfsartsen voor preventieve consulten en begeleiding bij het omgaan met de druk van mantelzorg.

Samen met meer aandacht, naar gezonder werk

Door een bewustere benadering van mantelzorg binnen de werkomgeving kunt u als werkgever of HR-manager een omgeving creëren die zowel ondersteunend als productief is. Het ondersteunen van werknemers in hun mantelzorgtaken is niet alleen een kwestie van welzijn, maar ook een investering in het behoud van waardevol personeel en het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur. Elk gebaar van begrip en ondersteuning kan het verschil maken voor werknemers die zich inzetten voor hun naasten.

Praktische tip:
Vanuit de overheid is er een stichting mantelzorg voor werkgevers die graag met u mee denken. Kijk hiervoor eens op www.werkenmantelzorg.nl

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer begeleiding bij het implementeren van effectieve ondersteuningsmaatregelen voor mantelzorgers binnen uw bedrijf? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw vaste Casemanager of Arbo Business Partner. Hij of zij helpt u graag bij het creëren van een evenwichtige werkplek waar werknemers zich gesteund voelen in zowel hun professionele als persoonlijke verantwoordelijkheden.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af