25 januari 2024

Griepseizoen in volle gang: Bescherm jezelf en je team!

Het is eind januari en de griepepidemie is weer begonnen. De afgelopen maanden zijn huisartsen en bedrijfsartsen druk bezig geweest met het vaccineren van mensen met een verhoogd risico op het krijgen van (ernstige complicaties bij) griep. Ondanks vaccinaties blijft griep niet zonder risico’s, en daarom is het zinvol om in uw bedrijf aandacht te besteden aan preventie. Griepvirussen zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich vooral via lucht en handen.

Griep voorkomen Griep Verzuim voorkomen Bedrijfsarts
Foto Claudia
Geschreven door Claudia Weerink

Griep is zeker niet zonder risico’s. ‘Echte’ griep maakt je flink ziek en kan leiden tot nare complicaties zoals bijvoorbeeld een longontsteking. Werknemers die getroffen worden door griep zijn vaak een week of twee uit de roulatie. Om die reden is het van groot belang om in uw bedrijf specifieke aandacht te besteden aan preventieve maatregelen tegen griep.

 

Tips voor Werkgevers:

 • Vraag uw medewerkers om hulp: Zorg ervoor dat uw medewerkers bewust zijn van maatregelen om de verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Hang praktische tips goed zichtbaar op in uw bedrijf, bijvoorbeeld in de kantine.
 • Zorg voor goede hygiëne: Laat regelmatig de werkplekken reinigen, inclusief bureaus, toetsenborden, telefoons, liftknopjes, deurknoppen en kranen. Ventileer en reinig wachtkamers en vergaderruimtes regelmatig.
 • Laat niet-fitte medewerkers thuiswerken: Voorkom verdere verspreiding van het virus door niet-fitte medewerkers vanuit huis te laten werken of te laten uitzieken.
 • Pas werktijden aan: Laat medewerkers vroeger of later beginnen en vertrekken om drukte in het openbaar vervoer te vermijden. Stimuleer thuiswerken om de kans op virusoverdracht te verminderen.
 • Voer flexibele lunchtijden in: Verminder het aantal mensen dat tegelijk in de kantine zit om de kans op verspreiding van het virus te verkleinen.
 • Stimuleer gezondheid: Moedig medewerkers aan om gezond te blijven door te sporten en gezond te eten. Zet fruit neer op de werkplek om een vitale levensstijl te bevorderen.

 

Tips voor Werknemers:

 • Was regelmatig je handen: Gebruik water en zeep, droog af met een papieren doekje, en gooi het direct in de vuilnisbak.
 • Vermijd aanraking van mond, neus en ogen: Eet niet op de werkplek, nies in je elleboog en raak gezichtsdelen zo min mogelijk aan.
 • Gebruik papieren zakdoeken: Bij hoesten, niezen en snuiten. Gooi ze direct weg en was je handen.
 • Vermijd spitsuren in het openbaar vervoer: Begin vroeger of later om drukke momenten te vermijden.
 • Vermijd slecht geventileerde ruimten: Beperk vergaderingen tot het noodzakelijke en houd ze kort.
 • Minimaliseer aanraking van oppervlakken: Raak deurklinken, lichtknoppen en trapleuningen zo min mogelijk aan.
 • Blijf fit: Beweeg, zorg voor frisse lucht, eet extra groente en fruit, en zorg voor voldoende slaap.

 

Wat als het griepvirus toeslaat:

Blijf thuis en ziek goed uit!

Bij vragen over het voorkomen van griep, neem contact op met uw casemanager of bedrijfsarts.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af