28 oktober 2021

Een arbocontract is verplicht: 8 redenen om een contract af te sluiten!

Arbocontract
Geschreven door

Per 1 juli 2017 wijst de Arbowet er nadrukkelijk op: werkgevers zijn verplicht een arbocontract af te sluiten met een arbodienst. Waarom eigenlijk? Zo zorgen we ervoor dat ziekte en arbeidsongeschiktheid zo min mogelijk voorkomt. Daarom dus.

En nog meer… Ik geef u 8 redenen om een contract met een arbodienst te sluiten.

Ondanks uw eigen wijsheid, nonchalance, kostenoverwegingen of omdat u simpelweg geen tijd hebt. Want dat zijn misschien argumenten voor u om het niet te doen.

  1. Als u geen contract hebt, bent u strafbaar. U kunt een boete krijgen van de Inspectie SZW.
  2. Het contract met uw arbodienst moet voldoen aan bepaalde eisen. Wie vertelt u welke dat zijn? Voldoet uw contract niet? Dan bent u ook strafbaar en kunt u een boete krijgen van de inspectie SZW.
  3. U moet een ziekteverzuimbeleid hebben waarbij een arbodienst een adviserende rol speelt.
  4. En deskundige ondersteuning bij de uitvoering van dat beleid. Denk aan de praktijkondersteuner bedrijfsarts, bedrijfsarts, veiligheidsdeskundige, arbeidshygiënist en/of de arbeids- en organisatiedeskundige.
  5. Uw werknemers hebben het wettelijk recht op verzuimbegeleiding als ze ziek zijn.
  6. U wilt goed voor uw werknemers zorgen en vindt het belangrijk dat zij duurzaam inzetbaar én aantrekkelijk voor u blijven, toch?
  7. Oei, iemand verzuimt. En het blijkt geen griepje te zijn, maar een arbeidsconflict. Wat moet u doen?
  8. Tijdens een verzuimcasus moet u als werkgever op tijd verplichte documenten opstellen. Welke documenten precies? Wat moet daarin staan? En wanneer moet dat gebeuren? De arbodienst weet dat precies. En helpt u te handelen in lijn met de Wet Verbetering Poortwachter. Dit bespaart u tijd en geld: u voorkomt loonsancties.

Mijn advies: Kies voor zekerheid!

Veel werkgevers komen pas in actie als er stront aan de knikker is. En dan mag ik als Arbo adviseur redden wat er te redden valt. Erg risicovol. En duur. Want de werkgever is 9 van de 10 keer het haasje. Wist u dat verzuim gemiddeld € 250,- per dag kost?

Google is everyone’s best friend, toch?

Eh ja, maar niet voor verzuimbegeleiding. Hoe interpreteert u de arbotermen? Kent u ook de informatie die ‘onder water’ verstopt zit? En hoe weet u of de informatie uit een betrouwbare bron komt? De kans dat u net een verkeerde koers gaat varen is behoorlijk groot. Elke casus is uniek. En de verzuimwetgeving heeft aardig wat haken en ogen.

Kies een arbodienst en een arbocontract dat bij u past

Waar u op moet letten? Ontdek 8 kenmerken van een goede arbodienst
Waar uw contract aan moet voldoen? Download de checklist
Nog geen basiscontract? Bekijk onze abonnementen

Vragen over dit blog of meer weten?

Neem gerust contact met me op! Dit kan via 06 – 34 27 01 61 of stuur een e-mail naar r.yard@assistverzuim.nl. Ik help u graag op weg en vertel u meer over hoe de zaken bij Assist Verzuim geregeld zijn.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af