13 april 2023

Zit je klem? Een vertrouwenspersoon is er voor jou

Je verwacht het niet, maar het kan zomaar gebeuren. Je komt “klem” te zitten op je werk. Er gebeuren dingen die je niet fijn of niet oké vindt, maar je weet niet wat je ermee moet. Je durft het niet bespreekbaar te maken. Die ene collega die je telkens vervelend benaderd, te dichtbij je komt staan, opmerkingen maakt die je niet fijn vindt. Dat er elke keer grappen worden gemaakt over je afkomst. Zomaar wat voorbeelden van ongewenst gedrag. Of je ziet een collega dingen doen die niet kloppen of niet mogen. Je wilt of durft er niets van te zeggen maar je hebt er last van. Een voorbeeld van integriteitsschending. Als je er niets mee doet, kun je er steeds meer last van krijgen. Wordt het steeds moeilijker om naar het werk te gaan. Kun je er zelfs ziek van worden.

Vertrouwenspersoon Integriteit Ongewenste omgangsvormen
Maaike Jansen
Geschreven door Maaike Jansen

Wat kun je doen?

Je kunt contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Bij deze persoon kun je je verhaal kwijt, zonder dat er iets mee hoeft te gebeuren. In vertrouwen. Alles uit het gesprek blijft tussen jullie twee. Je verhaal vertellen kan opluchten. Je kunt bij de vertrouwenspersoon terecht wanneer je last hebt van ongewenst gedrag zoals: agressie en geweld, seksuele intimidatie of ongewenste omgangsvormen. Maar ook voor integriteitsschendingen.

Een goed gesprek

Een vertrouwenspersoon is er voor jou. Hij of zij bespreekt de situatie met je en helpt je bij het vinden van een manier om om te gaan met de situatie. Wanneer zou de situatie voor jou opgelost zijn en wat zijn de opties om het gedrag te laten stoppen? De vertrouwenspersoon kan je hierbij ondersteunen. Jij blijft altijd de regie houden en bepaalt het tempo. De vertrouwenspersoon begeleidt je en helpt bij het zetten van stappen. Als je dit wilt. Het hoeft niet. Alleen je hart luchten mag ook en kan soms ook al voldoende zijn.

Hoe verder?

Als je wel stappen wilt ondernemen dan kan de vertrouwenspersoon je de mogelijkheden uitleggen en je helpen een keuze te maken. De keuze maak je zelf. De vertrouwenspersoon kan je bijvoorbeeld helpen met het opstellen van brief of klacht. Of met het voorbereiden van een gesprek met degene die het ongewenste gedrag vertoont.

Hoe kom ik als werknemer in contact met de vertrouwenspersoon?

Blijf niet rondlopen met een vervelend gevoel, neem contact op met de vertrouwenspersoon die aan jouw organisatie is verbonden. Je werkgever hoort je op de hoogte te stellen wie de vertrouwenspersoon is en hoe je deze kunt bereiken. Vaak kun je dit vinden in het personeelshandboek.

Hoe zorgt een werkgever voor een vertrouwenspersoon?

Werkgevers kunnen zelf een vertrouwenspersoon zoeken en hiervoor intern een vacature uitzetten. Er kan ook (aanvullend) een externe vertrouwenspersoon aangesteld worden. Mijn naam is Maaike Jansen en ik ben externe vertrouwenspersoon bij Assist Verzuim. Werkgevers kunnen mij via Assist Verzuim inhuren als externe vertrouwenspersoon. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag het je vaste Casemanager of vraag vrijblijvend een offerte aan via interventies@assistverzuim.nl.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af