23 augustus 2019

Werknemer met hersenletsel – Tips van een ervaringsdeskundige voor werkgevers

lolita
Geschreven door Lolita Brouwer

Een paar jaar geleden ging ik met vage klachten naar de huisarts. Gelukkig werd er direct goed naar mij geluisterd. Enkele uren later was ik opgenomen op de poli van de afdeling neurologie en al gauw was er een diagnose. Een hersentumor. Dat was schrikken. Gelukkig dat het ‘maar’ een goedaardige tumor was en goed operabel. Maar de wereld ziet er dan plotseling heel anders uit. Artsen, onderzoeken, medicatie en enkele maanden later een flinke hersenoperatie waren het gevolg. Voor mij en mijn gezin had dit grote impact. Ondanks dat de tumor nagenoeg volledig verwijderd kon worden, vergde de revalidatie na de hersenoperatie veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Het waren zware jaren en er ontstond blijvend letsel ook wel Niet Aangeboren Hersenletsel genoemd.

Wat is (niet aangeboren hersenletsel) NAH?

Niet aangeboren hersenletsel zijn lichamelijke of cognitieve beperkingen. Maar kunnen ook gedrag en emotie beïnvloeden. Er zijn zichtbare maar vaak ook onzichtbare beperkingen. (Sommige collega’s weten helemaal niet dat ik NAH heb). Gevolgen kunnen zich in meer of mindere mate voordoen en zijn erg persoonlijk.

In mijn geval zit het niet aangeboren hersenletsel vooral in een cognitieve beperking. Ga ik over mijn grens qua geestelijke inspanning en te veel prikkels? Dan uit zich dat onder andere in slechte concentratie, moeilijk op woorden kunnen komen en vermoeidheid. Hoe verder ik over mijn grens ga hoe meer mijn lichaam en geest mij terug fluiten. Ook lichamelijk komen er signalen die me vertellen dat ik een pas op de plaats of een stap terug moet doen.

Hoe ontstaat NAH?

Niet aangeboren hersenletsel kan op vele manieren ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval, herseninfarct, hersenvliesontsteking, zuurstofgebrek of een TIA. Of in mijn geval een hersentumor. Daarnaast kan hersenletsel ook meekomen als symptoom bij andere ziekten.

En het leven met NAH?

Dat is precies waar ik het graag met je over wil hebben. Afhankelijk van de klachten zullen er beperkingen ontstaan maar in meeste gevallen zijn er ook nog erg veel mogelijkheden. Jammer genoeg worden mensen met NAH al snel als ongeschikt bestempeld of heel snel afgeschreven.

Voordat ik de diagnose kreeg was ik werkzaam als manager, ik wist dat die functie er niet meer inzat. Ik ging kijken naar wat ik nog wel kon en hoe. Ik wilde van betekenis zijn. En daarom heb ik binnen de organisatie een andere functie aanvaard en ben ik gaan zoeken naar mijn mogelijkheden voor de toekomst. Ik koos ervoor om mijn energie te gebruiken voor mijn carrière. Ik ging verder leren en kwam toen in aanraking met Assist Verzuim.

Wat kun je als werkgever doen?

De kwaliteiten van de medewerker benutten zonder te pamperen of de medewerker te onderschatten. Denken in mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld naar werktijden, werkindeling of de werkomgeving. Een kantoortuin kan noodzakelijk zijn maar een goede computerbril, oordoppen of een zit-sta bureau kunnen de werkzaamheden minder vermoeiend maken.

Aanpassingen in eigen werk of vervangende werkzaamheden kunnen ook bijdragen aan de oplossing.  Wanneer de vraag is; wat kan wel? Hoe dan? Kom je vaak tot oplossingen voor duurzame inzetbaarheid. Door goed met elkaar in gesprek te gaan blijken aanpassingen en oplossingen vaak niet erg ingewikkeld te zijn.  En schakel ook zeker de bedrijfsarts in en gebruik de handvatten uit een arbeidsdeskundig onderzoek. Helemaal in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt wilt u een medewerker die u goed kent en waarvan u weet wat u eraan heeft behouden in uw organisatie. Een medewerker met NAH kan (met mogelijk wat aanpassingen) nog prima meetellen in het arbeidsproces. Tenslotte is dat wat we toch allemaal graag willen? Meedoen, van betekenis zijn?

Assist Verzuim heeft bewezen dat het kan. Zij hebben mij aangenomen terwijl ze wisten van mijn letsel. De aanpassingen die we hebben moeten doen zijn gering en goed te overzien. Zo zijn mijn werktijden bijvoorbeeld meer flexibel wanneer mijn concentratie het werken niet meer toelaat en zit ik op de meest ‘prikkelarme’ werkplek. Als ik mijn leidinggevende mag geloven zijn ze erg blij met de kwaliteiten die ik toevoeg aan het team en willen ze mij niet meer missen.

Wil je meer informatie over NAH?

Of informatie over het aannemen/behouden van medewerkers met NAH? Neem dan gerust contact met mij op. Ik deel graag mijn ervaringen en visie!

Verder zijn er verschillende sites met informatie over NAH en over het in dienst houden of nemen van deze medewerkers. Zo bestaan er richtlijnen NAH en arbeidsparticipatie uitgebracht door Het Coronel Instituut en het AMC. Klik hier voor meer informatie.

– Lolita Brouwer

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid