Ken jij iemand met een burn-out? Of heb je er zelf al één gehad? Je hoort de term steeds vaker. Uit de landelijke cijfers blijkt dat verzuim, gerelateerd aan psychische klachten, steeds vaker voor komt. Ben jij nog in staat je accu voldoende op te laden? Of negeer je slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn en oververmoeidheid?

We werken allemaal steeds meer en langer

De verwachtingen van onze werkgevers worden hoger. Even ’s avonds of in het weekend inloggen. Geen pauze nemen op het werk, want we willen het zo graag afmaken. Ook al weten we allemaal dat we op deze manier steeds minder uit handen krijgen.

En wat moeten we toch veel

Na een lange werkdag, moeten we thuis nog de hele avond op de computer om al onze sociale contacten bij te houden. Want we moeten natuurlijk wel in contact blijven met al onze vrienden. En dan natuurlijk in de weekenden moeten we al onze verplichte bezoekjes aan familie en vrienden doen. We moeten sporten. Kortom, wij moeten steeds meer. Door druk die we onszelf opleggen of op laten leggen door onze sociale omgeving of werkgever.

Onze accu raakt hierdoor leeg

Hoe laad je ‘m weer op? Om de levensduur van onze accu te verlengen moeten we zowel op de korte termijn investeren, als op de lange termijn.

Investeer op de korte termijn

Investeer in je gezondheid. Eet goed en slaap voldoende. Niet elke avond een wijntje. Of lang achter het beeldscherm. Dat komt je nachtrust niet ten goede. Ga sporten. Ontspan. Doe dingen die je leuk vindt!

Investeer op de lange termijn

Wist je dat je ongeveer iedere zeven jaar van je leven in een andere fase komt? Je kunt je verzetten tegen verandering. Maar je kunt er ook bewust voor kiezen om te ontwikkelen als mens. Hoe ben je van plan ook in de toekomst werkplezier te houden?

Maak je werk leuk

Graag vertel ik je over een prachtig voorbeeld. Heb je wel eens gehoord van de Pike Place Fish Market in Seattle? Vroeger was dit een doodgewone viswinkel. Het was er niet leuk om te werken: lange dagen, stinkende vis en koude koelingen. Het team van deze viswinkel wist deze sleur te doorbreken. Hoe? Door te spelen. Spelen met hun producten. Met hun publiek. Met elkaar. De medewerkers veranderden hun houding. Er ontstond een compleet nieuwe werkfilosofie: werken werd spelen.

Het is tijd om je plezier terug te vinden

Want als je blijft doen wat je altijd al deed, zal je blijven krijgen wat je altijd al kreeg. Het is tijd om je accu langdurig op te laden.

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom duurzame inzetbaarheid?

Neem dan contact met me op!

Jorien is niet meer werkzaam bij Assist Verzuim.

Heeft u vragen over dit blog of de inhoud hiervan neem dan gerust contact met mij op.

Luuk Olink
Arbeidsdeskundige / Coach practitioner