26 oktober 2018

Heeft mijn werknemer een vangnet? Kom erachter met onze 3 tips!

Rianne2
Geschreven door Rianne Smit

Sander is sinds een jaar in dienst bij Bakkerij Amy en eigenlijk nooit ziek, hij functioneert prima en heeft net een verlenging van zijn contract gekregen. Door een beetje pech wordt hij ziek en het ziet er naar uit dat dit wat langer gaat duren. De werkgever kwam er vorige week achter dat Sander in aanmerking komt voor de no-riskpolis (hij heeft een Wajong-uitkering). De werkgever is een beetje geïrriteerd, want waarom heeft Sander dit niet gezegd. Sander gaf aan dat hij bang was dat hij dan niet meer mocht blijven werken, wanneer de werkgever wist dat hij een Wajong-uitkering heeft. De werkgever legt uit dat hij alleen maar voordeel heeft als hij dit wel zou weten, want de werkgever hoeft dan zijn loon tijdens ziekte niet door te betalen. Dit wordt betaald vanuit de zogenaamde Ziektewetvangnetuitkering…

Maak gebruik de vangnetregeling

In een aantal situaties hoeft de werkgever het loon van een zieke werknemer niet te betalen, dit wordt betaald vanuit de Ziektewetvangnetuitkering. Dit geldt bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen, bij orgaandonatie, of als iemand onder een no risk polis valt. Maar hoe kom je er als werkgever nu achter dat een werknemer onder deze vangnetbepaling valt terwijl je er als werkgever niet naar mag vragen?

Stel de ja/nee vraag

Het klopt dat je als werkgever niet mag vragen of een werknemer een ziekte of een beperking heeft. Wel mag een werkgever vragen, wanneer een werknemer langer dan 2 maanden in dienst is, of een werknemer in aanmerking komt voor de no-riskpolis van de Ziektewet (Ziektewetvangnetuitkering). Stel dus de vraag ‘ Val je onder een vangnetbepaling?’ . De werknemer is verplicht om deze informatie te geven.
Let op: de werknemer is verplicht om aan te geven dat hij in aanmerking komt voor de no-riskpolis. Hij hoeft geen inhoudelijke informatie te geven over de aard van de ziekte of beperking. Zelfs niet om welke uitkering het gaat. Dus stel de vraag maar vraag niet door.

Maak gebruik van een goede arbodienst

Een arbodienst mag wel vragen stellen over de ziekte of beperking van een werknemer. Een goede arbodienst zal daarom altijd vragen aan een werknemer of deze onder een vangnetbepaling valt. Daarnaast zal de werkgever erop gewezen worden dat er een vergoeding van het UWV aangevraagd kan worden. Assist Verzuim heeft een koppeling met het UWV. Dit betekent dat een vangnetbepaling automatisch gemeld wordt bij het UWV. Zo hoeft de werkgever niets aan te vragen en krijgt hij de kosten automatisch vergoed*.

Anne werkt sinds 2 maanden bij Bakkerij Amy. Haar werknemer komt naar haar toe en vraagt aan haar of zij misschien in aanmerking komt voor de no-riskpolis van de Ziektewet wanneer zij ziek zou worden. Anne geeft aan dat dit het geval is. Haar werkgever bedankt haar en geeft dit aan in het dossier en mocht zij ooit ziek worden, al is het een griepje, gaat hij dit melden bij het UWV.

Vragen?

Heb je vragen over vangnetters? Of wil je gebruik maken van een goede arbodienst? Neem dan gerust contact met mij of mijn collega’s op.

 

* Dit geldt als er aan door het UWV gestelde aanvullende voorwaarden is voldaan.

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid