9 januari 2024

De reis van Hans naar een leven vol gezondheid en vitaliteit

De tweede week van januari is aangebroken! Een moment om even stil te staan bij de voornemens die we aan het begin van 2024 hebben gemaakt. Hoe zit het met jouw voornemens voor dit nieuwe jaar?

 

Vitaliteit Gezondheid Gezonde werkomgeving
Geschreven door Wilma Bonnes

We nemen je mee in het verhaal van Hans van het afgelopen jaar. Hij was vastbesloten om positieve veranderingen in zijn gezondheid aan te brengen door goede voornemens te maken. Hans’ ervaring onderstreept dat het stellen van doelen en voornemens niet slechts een ritueel is aan het begin van het jaar, maar eerder een doorlopende uitdaging

Het is een feit dat veel mensen hun voornemens snel vergeten en weer in oude patronen vervallen. Maar laten we dat niet ontmoedigen. In plaats daarvan kunnen we het als een kans zien om opnieuw te beginnen, op elk moment van het jaar. Een frisse start voor een gezonder leven is altijd mogelijk.

Het jaar van ongezonde gewoontes

Het afgelopen jaar was voor Hans een achtbaan van ongezonde gewoontes. Lange zittende werkdagen en stress leidden tot slechte eetkeuzes en een gebrek aan lichaamsbeweging. Zijn energieniveau was laag, en hij voelde de negatieve impact op zijn werk en persoonlijke leven.

Een kritisch moment kwam toen Hans zichzelf in de spiegel aankeek. De extra kilo’s waren duidelijk zichtbaar, en zijn eens levendige uitstraling was vervangen door een grauwe teint. De vermoeidheid stond in zijn ogen te lezen. Het besef dat zijn fysieke gezondheid een directe weerspiegeling was van zijn levensstijl drong tot hem door. En als klap op de vuurpijl besefte hij ook dat zijn gewoonte om laat naar bed te gaan niet bijdroeg aan zijn algehele welzijn. Zijn vitaliteit was verminderd, en het werd duidelijk dat het hoog tijd was voor verandering.

Gezonde voornemens in de praktijk

Stressbeheer

Hans erkende het belang van stressbeheer voor zijn algehele welzijn. Hij introduceerde meditatie en ademhalingsoefeningen om zijn geest te kalmeren en stress te verminderen. Hans zocht mentale ondersteuning, praatte met vrienden en overwoog professionele hulp om zijn stressniveau beter te beheersen. Het is een krachtige stap om te erkennen wanneer je hulp nodig hebt, zowel mentaal als emotioneel, en dit besef droeg bij aan Hans’ veerkracht en algehele welzijn.

Een gezond dieet

Hans besloot om zijn dieet drastisch te veranderen en pakte het serieus aan. Hij verving de snelle snacks op het werk door gezonde opties zoals noten en fruit. In plaats van overmatig koffiegebruik koos hij voor hydraterende kruideninfusies en water. Daarnaast nam Hans de stap om zijn gezonde voornemens te versterken door samen te werken met een personal trainer. Onder begeleiding van een professional begon hij niet alleen met sporten, maar kreeg hij ook een op maat gemaakt voedingsschema. Deze complete benadering hielp Hans niet alleen bij het fysiek sterker worden, maar bood ook de nodige ondersteuning om zijn dieet op een duurzame manier te verbeteren.

Regelmatige lichaamsbeweging

Om zijn zittende levensstijl tegen te gaan, begon Hans met regelmatige lichaamsbeweging. Wandelen en enkele eenvoudige thuistrainingen werden een integraal onderdeel van zijn dagelijkse routine. Hans nam korte pauzes voor stretch-oefeningen, liep tijdens telefonische vergaderingen en maakte gebruik van een sta-bureau op de werkvloer. Tijdens zijn middagpauze maakte Hans er ook een gewoonte van om te wandelen. Deze wandelingen boden niet alleen een goede lichamelijke activiteit, maar gaven hem ook de gelegenheid om frisse lucht in te ademen en zijn gedachten te verfrissen. Door beweging op verschillende manieren te integreren in zijn werkdag bevorderde Hans niet alleen zijn fysieke gezondheid, maar verbeterde hij ook zijn algehele welzijn op de lange termijn.

Ondersteuning vanuit de werkomgeving

Gelukkig voor Hans was zijn werkgever voorstander van het bevorderen van gezondheid op de werkvloer. Samen met Hans hebben ze verschillende initiatieven genomen om het welzijn van de werknemers te ondersteunen:

  • Gezonde lunchopties: Ze introduceerden gezonde lunchopties, waardoor werknemers toegang hadden tot voedzame maaltijden tijdens de werkdag.
  • Flexibele werktijden: Zijn werkgever bood flexibele werktijden aan, waardoor werknemers meer controle hadden over hun dagindeling en een betere balans tussen werk en privé konden behouden.
  • Ergonomische werkplekken: Ze investeerden in ergonomisch kantoormeubilair en zorgden voor een gezonde werkomgeving om de fysieke gezondheid van de werknemers te ondersteunen.
  • Fitnessprogramma’s: In samenwerking met Hans en andere werknemers hebben ze fitnessprogramma’s geïntroduceerd, waaronder gezamenlijke sportactiviteiten en de mogelijkheid voor werknemers om gebruik te maken van fitnessfaciliteiten.
  • Gezonde Snackopties: Naast gezonde lunchopties zorgden ze ervoor dat er op de werkplek gezonde snacks zoals fruit beschikbaar waren, waardoor werknemers gemakkelijk toegang hadden tot voedzame tussendoortjes.
  • Gezondheidscheck-ups: Zijn werkgever organiseerde een jaarlijkse PMO en bood ondersteuning aan werknemers die geïnteresseerd waren in preventieve gezondheidsprogramma’s.

Het nieuwe gezicht van Hans

Met begrip en ondersteuning van zijn omgeving bloeide Hans op. Zijn goede voornemens werden een integraal onderdeel van zijn levensstijl, en het effect was duidelijk zichtbaar. Zijn energie steeg, zijn productiviteit verbeterde, en hij genoot van een betere balans tussen werk en privé. Hans voelde zich niet alleen beter, maar straalde ook in zijn nieuwe kleding, wat een tastbare weerspiegeling was van zijn hernieuwde welzijn en gezondere levensstijl.

Een inspiratie voor verandering

Het verhaal van Hans is een inspiratie voor velen die streven naar een gezonder en vitaler leven. Met goede voornemens, vastberadenheid en de juiste ondersteuning kunnen we allemaal de weg naar welzijn bewandelen.

Laten we het nieuwe jaar omarmen als een kans om te groeien, te veranderen en te floreren, net zoals Hans heeft gedaan. Wilt u als werkgever meer informatie over hoe Assist Verzuim u kan helpen met het ondersteunen van uw medewerkers voor een gezonde werkomgeving? Neem contact op met uw vaste Casemanager.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af