19 juli 2022

Ziek worden op vakantie, wat doe je eraan?

Ieder jaar komen honderdduizenden vakantiegangers ziek thuis van een vakantie. Terwijl het juist de bedoeling is om uitgerust en fit terug te komen. Deze keer geven wij je zeven praktische tips waar een werknemer op moet letten als hij ziek wordt op vakantie.

Ziekte en vakantie ziekte op vakantie voorkomen tips
arno
Geschreven door Arno Schoonderbeek

1. Voordat je vertrekt: bekijk je zorgverzekering en weeg een reisverzekering af.

Zoek vóór vertrek uit welke zorgkosten worden gedekt in geval van nood. De basis zorgverzekering vergoedt buitenlandse zorg tot een maximum van het Nederlandse tarief. Een aanvullende zorgverzekering neemt deze kosten vaak wel voor haar rekening.

Ook kun je overwegen een reisverzekering af te nemen, deze is er voor alle randzaken bij medische problemen in het buitenland. Let bij het afsluiten van een reisverzekering of deze geldig is op het werelddeel dat je bezoekt en voor de sporten die je wilt gaan uitoefenen.

2. Ga niet op eigen initiatief op zoek naar een geschikte kliniek.

Vaak ligt er in hotelkamers een informatiemap waarin artsen vermeld staan. Zo niet, vraag dan om raad bij de receptie. Helpt dit je niet verder? Schakel dan alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering in voor advies. Nog beter: check deze gegevens van tevoren, zo kun je bij spoed direct actie ondernemen.

3. Denk goed na of je je wel wilt laten behandelen.

Bij spoedgevallen doe je er verstandig aan medische hulp in te schakelen. Maar zorgverzekeraars staan niet te popelen om voor de kosten van buitenlandse behandelingen op te draaien die ook in Nederland kunnen plaatsvinden. Laat je behandelen in het buitenland? Vraag dan altijd om een doktersverklaring met daarin de diagnose, adviezen en eventuele behandeling.

4. Lastige taal? Vraag in het ziekenhuis naar een tolk.

Google Translate helpt je tegenwoordig al een eind op weg. Maar vind je deze hulp nog onvoldoende? In toeristische gebieden hebben veel ziekenhuizen een tolk.

5. Zorg voor een Fit to fly-verklaring.

Ben je op vakantie ziek geweest, regel dan een Fit to fly-verklaring voordat je het vliegtuig instapt.  Luchtvaartmaatschappijen en verzekeraars nemen namelijk het zekere voor het onzekere.

6. Buikgriep of oorontsteking? Vlieg wanneer alle symptomen weg zijn.

In een vliegtuigcabine zet de lucht uit, ook die in je middenoor. Dit kan schade aan je oor veroorzaken. Ook met buikgriep kan ditzelfde luchtdrukscenario plaatsvinden in je darmen.

7. Laat je bij thuiskomst nakijken op de MRSA-bacterie.

Heb je in het buitenland een ziekenhuis bezocht? Dan moet je je bij terugkeer in Nederland laten nakijken op de MRSA ‘ziekenhuisbacterie’. Bij gezonde mensen kan deze bacterie geen kwaad, voor zieke mensen is deze bacterie risicovol.

 

Ziek zijn op vakantie heeft ook gevolgen voor je werk en zelfs je vakantiedagen. Daarom is het verstandig om je altijd ziek te melden ook al heb je vakantie. 

We wensen je een fijne vakantie toe en hopen dat deze tips niet nodig zullen zijn.

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af