23 februari 2022

Ziek door de overgang, wat kun je doen?

Ziekteverzuim overgang
Geschreven door

60 procent van de vrouwen in de overgang geven aan dat werk en de menopauze een zware combinatie is (CNV, 2021). Vorig jaar kreeg ik zo ook Marlies aan de telefoon. Na een ziekmelding belde ik haar voor een eerste contact.

 

Van harde werker naar niets meer kunnen

Zij vertelde mij dat ze allerlei klachten had, maar dat ze niet wist waar deze vandaan kwamen. Ze kent zichzelf als een harde werker met veel energie. Ze kon altijd bergen werk verzetten maar dit lukte niet meer. Marlies was moe, voelde zich met regelmaat ongelukkig, sliep slecht en had moeite met concentreren.

 

Kortdurend ziekteverzuim

In eerste instantie heeft zij haar huisarts geraadpleegd om de bovenstaande oorzaken verder te onderzoeken. Op basis hiervan contact zouden wij vervolgcontact hebben. De huisarts stelde vast dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak was voor haar klachten. Met klachten zoals die van Marlies begint het wel vaak, 8% meldt zich namelijk vaak kortdurend ziek en 94% geeft bij een ziekmelding niet aan dat het om menopauze gerelateerde klachten gaat (CNV, 2021).

 

Overgangsklachten als oorzaak…

Dit zijn altijd vervelende situaties, helemaal als het resulteert in een verminderde inzetbaarheid. Marlies is iemand die graag aan het werk is. Gezien haar leeftijd en de klachten die Marlies had, vroeg ik haar of ze gedacht had aan overgangsklachten. Vanuit eerdere ervaringen noemde ik Care for Women. Zij adviseren en begeleiden vrouwen rondom hormoon-gerelateerde gezondheidsklachten. We spraken af contact te houden rondom haar werkhervatting.

Gezond leven helpt bij de overgang

Vervolgens heeft Marlies contact gezocht met Care for Women. Dit heeft haar geen windeieren gelegd; “Ik werd gekoppeld aan een Care for Women specialiste, Edith, een vrouwelijke zorgverlener met een specifieke vervolgopleiding op het gebied van vrouwen en hun hormonen”.  In een traject wordt gekeken naar het ontstaan van de klachten en hoe je hier met gezond leven deels zelf verandering in kunt brengen. Hiernaast wordt er gekeken of je hierin een aanvulling nodig hebt (bijvoorbeeld supplementen) en zo veel meer.

 

Op weg naar de oude Marlies

Marlies vertelt: ”Ik ben al heel blij dat ik nu weet waar bepaalde klachten vandaan komen en in hoeverre ik invloed heb op het voorkomen hiervan”. Een paar maanden en afspraken later was Marlies weer goed op weg de oude Marlies te worden zoals ze dat zelf zei. Hoe mooi is dat. Niet alleen voor Marlies, maar ook voor haar omgeving en haar werkgever. Wat heb ik toch een mooi beroep!

 

Herken overgangsklachten….

Maar liefst 1/3 van de Nederlandse vrouwen in de leeftijd van 45-55 jaar valt uit door overgangsklachten. De typische klachten zijn bij vrouwen vaak wel bekend: opvliegers, zweetaanvallen en onregelmatige menstruaties. Maar de atypische vaak niet: hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, droge ogen/mond/neus, stemmingswisselingen, depressieve klachten, angsten en paniekaanvallen. Bron: Care for Women

… Kom in actie.

In Nederland hebben wij ongeveer 2.000.000 werkzame vrouwen tussen de 40 en 60 jaar.  Grote kans dus dat er ook in uw organisatie vrouwen zijn die  kampen met overgangsklachten. Probeer erover in gesprek te gaan, gooi eens een balletje op.  We kunnen u en uw werknemers hier uiteraard in begeleiden. Maak hiervoor een preventief dossier aan. Want ook als uw werknemer niet is uitgevallen zijn er interventies mogelijk. U kunt hiervoor ook altijd contact opnemen met uw vaste Casemanager.

 

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af