26 maart 2021

Werken aan werkplezier

Werkplezier
Esther Wiering-Jansen
Geschreven door Esther Wiering-Janssen

Werkplezier. Uiteindelijk streven we er allemaal naar. Misschien wel door de huidige maatschappij waarin we leven: alles moet leuk en goed zijn. We willen het maximale uit ons leven halen. Maar wat is werkplezier? En hoe kun je eraan werken? We vroegen het Arbo Verpleegkundige of, zoals deze functie ook vaak genoemd wordt Praktijkondersteuner Bedrijfsarts Esther Wiering-Janssen.

Wie is Esther in een notendop?

Mijn naam is Esther Wiering-Janssen en ik woon in Haaksbergen. Ik ben getrouwd met Han en kan mijzelf een trotse moeder noemen van Loes (20) en Hugo (18). In mijn vrije tijd ga ik graag hardlopen, wandelen of fietsen in het Buurserveen. Dat ligt bij mij om de hoek. Verder ben ik betrokken bij het wedstrijdsecretariaat van mijn voetbalclub S.V. Bonboys en sta ik graag langs de lijn bij het 1e elftal. Ook houd ik ervan om met regelmaat een hapje te gaan eten en van een goed glas wijn daarbij word ik helemaal blij.

Hoe ben jij je zoektocht naar werkplezier begonnen?

Inmiddels ben ik al ruim een half jaar werkzaam als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts bij Assist Verzuim. Maar voor ik hier verder op in ga, gaan we even terug in de tijd.

Omdat ik via blessures bij het sporten in aanraking kwam met fysiotherapie was mijn interesse gewekt om hierin een opleiding te gaan volgen. Een kleine dertig (30) jaar geleden heb ik de opleiding fysiotherapie in Enschede afgerond. Na afronding van mijn opleiding besloot ik samen met een vriendin een jaar in Florida, VS als fysio te gaan werken. De mogelijkheden in Nederland waren beperkt en het avontuur trok me. In Florida werkte ik in een ziekenhuis met een revalidatie afdeling en een poliklinische praktijk. Zo deed ik ervaring op als beginnend fysio. Ik leerde op eigen benen te staan, leerde een andere cultuur kennen en kon in de vrije tijd genieten van zon, zee, strand en Disney. Dat heeft me veel gebracht.

Toch koos ik er voor terug te gaan naar Nederland. Onder andere het Amerikaanse zorgsysteem en de verschillen tussen arm en rijk in deze, maakten dat ik tot deze keuze kwam. Bij terugkomst ging ik aan de slag bij een Nederlandse praktijk in Duitsland. Tot ik 20 jaar geleden kon beginnen in de praktijk waar ik nog steeds werkzaam ben als maatschap lid in Enschede.

Maar daar stopte je zoektocht niet..   

Nee, zeker niet. Door de toenemende druk van de zorgverzekeraars, waardoor we elk jaar door meer en kleinere hoepeltjes moesten springen, merkte ik dat mijn werkplezier afnam. Ik begon te twijfelen over mijn toekomst als fysiotherapeut. Ook begon het na zoveel jaren te kriebelen om een andere uitdaging aan te gaan.

Ik zocht iets waarbij mijn achtergrond als fysiotherapeute van pas zou kunnen komen. Na het doen van beroepentesten en het bezoeken van open dagen viel de keuze op de opleiding tot Arbeidsdeskundige. Met plezier heb ik de opleiding gevolgd en vorig jaar met succes afgerond. Er ging met het volgen van de opleiding een (verzuim)wereld voor mij open. Het vinden van werk bleef echter uit tot Jorieke van Moedigh na een gesprek contact met mij opnam. Met de vraag of ik geïnteresseerd was in een functie als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts bij Assist Verzuim. Ik had geen idee wat het inhield dus vroeg ik haar de functiebeschrijving toe te sturen.

Het lezen van de beschrijving maakte me meteen enthousiast. Het omschreef precies wat ik wilde doen! In deze functie kon ik mijn ervaring als fysiotherapeute én de kennis die ik had opgedaan bij de opleiding tot Arbeidsdeskundige prachtig combineren. Zo zie je maar weer dat het lot goed gezind is voor mij.

Dus toen ben je de uitdaging aangegaan?

Ja, ik werd al snel uitgenodigd om op gesprek te komen en voordat ik het wist liep ik als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts rond bij Assist Verzuim. Het was een warm welkom waarbij iedereen zich inzette om mij met alle aspecten van Assist Verzuim kennis te laten maken. Het afgelopen half jaar is razendsnel voorbijgegaan. Met steun van collega Willy ben ik snel gewend geraakt aan de manier van werken als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts. Het is een nieuwe uitdaging die ik met beide handen heb aangepakt. En nu werk ik in een bedrijf waar ik mij goed voel. Door, mede dankzij wat er op mijn pad kwam, steeds te werken aan mijn werkplezier heb ik het momenteel ontzettend naar mijn zin. En plezier op je werk, dat gun ik iedereen!

Wat betekent werkplezier voor jou?

Voor mij is dat letterlijk dat je plezier hebt in het werk dat je doet en dat het werk waarvoor jij je inzet je voldoening geeft. Ik vind het geweldig om een luisterend oor te bieden aan de werknemers die ik speek tijdens de spreekuren. En met hen mee te denken over de situatie en praktisch gerichte adviezen te geven. Als een werknemer aan het eind van het gesprek aangeeft dat hij wat aan het gesprek gehad heeft, dan geeft me dat echt voldoening.

Hoe blijf jij werken aan plezier?

Ik hoop nog een heleboel te leren door ervaring op te doen, feedback te krijgen van alle collega’s en door studies/bijscholing te doen. Komend najaar wil ik starten met de opleiding Arbeid en Gezondheid waarna ik me ook Arbeidsfysiotherapeut mag gaan noemen. Een leuke toevoeging voor mij én Assist Verzuim.

Werken aan werkplezier is vooral in beweging blijven. Het is goed om in het diepe te springen en de verandering aan te gaan. Neem gewoon eens de tijd om na te denken waar je naartoe wilt en wat je wilt leren. Of moet je misschien een andere keuze in je loopbaan maken om gelukkiger te worden? Daarmee kun je voorkomen dat je ziek wordt of uitvalt. Ook voor werkgevers is het belangrijk om de tijd te nemen en te achterhalen of werknemers nog goed in hun vel zitten. Kortom: ga het gesprek met elkaar aan! Kun je op dit vlak wel wat extra ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust eens contact op met je vaste Casemanager.

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid
Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af