Seksuele intimidatie is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Marieke is 22 en studeert. Om wat bij te verdienen werkt ze een aantal uur in de week bij installatiebedrijf Jansen als office medewerkster. Marieke bedient de telefoon, doet de postverwerking en -rondbezorging en administratieve taken. Bij het installatiebedrijf werken vooral mannen en enkele, al wat oudere, dames.

Ongewenste aandacht

De manager technisch beheer, Mark, besteedt de laatste tijd opvallend veel aandacht aan haar. Mark belt meerdere keren per dag om te vragen of er nog post voor hem is en komt regelmatig langslopen. Afgelopen week bood hij Marieke aan om haar met de auto thuis op te komen halen. En gisteren moest hij ineens tegelijk naar het toilet met Marieke.

Spanningsklachten

Inmiddels gaat Marieke met tegenzin naar haar werk. Ze krijgt last van spanningsklachten. Ze voelt zich in het nauw gedreven en weet niet hoe ze met de situatie om moet gaan. Ze wil haar baan niet kwijt. Maar ze is ook niet gediend van de avances van Mark.

Een vertrouwenspersoon helpt

Marieke belt de inzetbaarheidsadviseur van Assist Verzuim. De inzetbaarheidsadviseur verbindt door met mij, de vertrouwenspersoon van Assist Verzuim. Ik bied een luisterend oor en laat Marieke haar verhaal vertellen.

Een vertrouwenspersoon luistert, beoordeelt, adviseert en begeleidt

Ik luister en beoordeel de situatie samen met Marieke. Zijn de klachten van Marieke medisch geworden? Is het nodig om de bedrijfsarts (BA) in te schakelen? Is er sprake van ziekteverzuim? Moet er een professionele hulpverlener worden ingezet? Ik begeleid Marieke bij het oplossen van deze klacht, maar ik stimuleer haar het zelf af te handelen. Bij een formele klacht en rechtsgang sta ik Marieke bij en help ik haar.

Een vertrouwenspersoon is partijdig

Als vertrouwenspersoon van Marieke kan ik geen mediator zijn voor haar en Mark. Ik ben immers partijdig. Ik kan wel een mediator inschakelen. Ook kan ik geen vertrouwenspersoon meer zijn voor Mark. Mark kan wel een eigen vertrouwenspersoon krijgen.

Samengevat, de rol van vertrouwenspersoon:

– luisteren en opvangen
– analyseren van het voorval
– samen zoeken naar een oplossing
– eventueel: adviseren en ondersteunen bij het indienen van een formele klacht
– eventueel: verwijzen naar professionele hulpverleners

Wilt u meer informatie over de begeleiding van een vertrouwenspersoon bij seksuele intimidatie of andere vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?

Neem dan contact met ons op op 0548 533 544 of via sales@assistverzuim.nl