12 maart 2019

Succesvol in beroep tegen een WGA beslissing

Van WGA naar IVA

“Kan ik in beroep gaan tegen een WGA beslissing?” Deze vraag ontving ik een tijdje geleden. De werknemer is bijna 2 jaar arbeidsongeschikt en werkt momenteel door zijn medische klachten niet. Hij ontvangt de WIA-beslissing van het UWV: zijn arbeidsongeschiktheid percentage is toegekend op 80-100% WGA. WGA staat voor: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten.

We waren verbaasd dat het geen IVA-uitkering is geworden. IVA staat voor: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. IVA wordt toegekend als men niet of nauwelijks kan werken en er een kleine kans is op herstel. Deze werknemer is momenteel nog niet uitbehandeld. En de verwachting is dat de weg naar herstel een langdurig traject zal gaan worden. Daarnaast blijft het zeker op de langere termijn onzeker of de medewerker nog weer volledig kan gaan werken.

Assist Verzuim is in opdracht van werknemer en werkgever in bezwaar gegaan tegen de beslissing WGA-toekenning van het UWV. Het resultaat?
Positief! Het bezwaar is gegrond verklaard en werknemer heeft door het bezwaar een IVA-uitkering toegekend gekregen. Hij ontvangt een IVA-uitkering van 75% van zijn WIA-maandloon i.p.v. 70%.  Mooi bijkomend voordeel is dat de werkgever geen 10 jaar WGA-schade krijgt! De WGA-uitkering wordt namelijk gedurende de eerste tien jaar aan de werkgever toegerekend. Een IVA-uitkering wordt niet toegerekend. Dit bespaart een hoop geld, reken maar uit. Tot slot ontvangt de werkgever de proceskosten van het bezwaar terug van het UWV. Beide partijen zijn blij met het resultaat.

Heeft u ook een vraag over een WIA-beslissing of bent u benieuwd of het zin heeft om in bezwaar te gaan? Dan horen we dit graag. U kunt vragen naar Arno Schoonderbeek (06 188 49 285) of Nathalie Viskaal (06 185 82 274)

 

Of een beroep in uw geval mogelijk is?

We bekijken het graag voor u.

Neem contact met ons op. 

Met dank aan…

Nathalie Viskaal

Arbodeskundige - RCM ©
06 18 58 22 74 n.viskaal@assistverzuim.nl

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid