11 mei 2023

‘Bij Assist Verzuim kon ik blijven leren en mezelf ontwikkelen’

Monique ter Braak begon in 2014 als casemanager bij Assist Verzuim. Ze wilde zich graag blijven ontwikkelen en kreeg de mogelijkheid om bij Assist Verzuim de opleiding Regie op Verzuim en Arbeidsdeskundige te volgen. “Hoewel ik mezelf het vak snel eigen maakte, wilde ik nog meer diepgang op het gebied van verzuim en preventie.”

Succesverhaal
Monique website (2)
Geschreven door Monique ter Braak

“Waarom ik het verzuim zo interessant vind? In het verzuim kun je mensen helpen zonder daadwerkelijk een hulpverlener te zijn. Dit doe je in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Wanneer een werknemer ziek is, zoek je met de werknemer en werkgever naar een oplossing die goed is voor iedereen. Ik vind het een mooi spanningsveld om op die manier mensen bij elkaar te brengen. En als je dan uiteindelijk een case met zijn allen kunt afronden en als mensen dan met een goed gevoel erop terugkijken, dan geeft me dat een fijn gevoel.”

‘Intern werd er op een gegeven moment de opleiding Regie op Verzuim aangeboden’

 

Opleiding Regie op Verzuim

“Na het behalen van mijn opleiding HRM ging ik allereerst aan het werk. Ik had voor mijn gevoel lang genoeg gestudeerd en wilde eerst praktijkervaring opdoen. Eerst ging ik aan de slag als intercedent, daarna als casemanager. Bij de overstap naar Assist Verzuim begon het studeren toch weer te kriebelen. Ik wilde me verder ontwikkelen, maar op welk vlak? Ik bekeek diverse opleidingen. Gelukkig kon ik bij Assist Verzuim blijven leren en groeien. Intern werd er op een gegeven moment de opleiding Regie op Verzuim aangeboden. Dit leek mij een mooie kans om zo samen met mijn collega’s te ontwikkelen en verder te professionaliseren. Tijdens de studie leerde ik onder meer meer over de Wet Verbetering Poortwachter en over schadelastbeheersing. Ik werd hier enthousiast van! Het examen rondde ik dan ook goed af.”

Opleiding Arbeidsdeskundige

“Hoewel ik mezelf het vak snel eigen maakte, wilde ik nog meer diepgang op het gebied van verzuim en preventie. Als casemanager werk je veel samen met diverse disciplines zoals, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen en spoor-2 begeleiders. Zo maakte ik kennis met de rol van arbeidsdeskundige. Om een goed beeld te krijgen van de rol van arbeidsdeskundige, vroeg ik een collega om een dag mee te lopen. Ik kwam er achter wat voor meerwaarde deze rol heeft binnen de kaders van de Wet Verbetering Poortwachter, naast mijn eigen inzet als casemanager. Gedegen uitleg van wet- en regelgeving is belangrijk, maar ook de mensenkant. Het begrijpen waar knelpunten zitten en wat mensen spannend vinden. Ook de samenwerking met de casemanagers is belangrijk; samen kun je meer bereiken. Het wekte mijn interesse. Ik had al die ambitie om door te leren en wilde ook meer naar buiten, op locatie klanten en medewerkers adviseren en voorzien van goede uitleg. Dit alles besprak ik met de vestigingsmanager. Hij zag mijn ambities en zag dat de opleiding tot arbeidsdeskundige een toegevoegde waarde is voor zowel mijn ontwikkeling als voor de organisatie. In overleg met hem schreef ik me in voor de opleiding Arbeidsdeskundige.”

‘De vestigingsmanager was erg betrokken bij de opleiding en de voortgang’

 

Pittig maar goed te doen

“In 2021 begon ik met de studie. Ik vond het pittig, maar goed te doen. Op het moment werkte ik 36 uur in de week als casemanager. Schooldagen vielen ook hieronder. Veel praktijkopdrachten kon ik vanuit de casuïstiek (uiteraard geanonimiseerd) bij klanten doen. Voor de stages mocht ik met een collega-arbeidsdeskundige mee. Stap voor stap ging ik een onderzoek steeds zelfstandiger uitvoeren. Studeren voor toetsen en uitwerken van de opdrachten deed ik ’s avonds of in het weekend. Door thuis goede afspraken te maken, vonden mijn man en ik structuur in werk, studie en privé. We maakten de afspraak: als ik achter mijn laptop zit met mijn koptelefoon, dan mag je me niet storen. Soms dan lukte het studeren wat minder goed, dan had ik minder concentratie. Op dat soort momenten had mijn man dit vaak door en ‘stoorde’ hij me wel. ‘Kom we gaan even met de hond wandelen’, zei hij dan. Ook de vestigingsmanager was erg betrokken bij de opleiding en de voortgang hiervan. Regelmatig vroeg hij hoe mijn studie verliep. Hij was nieuwsgierig naar het proces en naar de opdrachten die ik maakte. Ik vond dat erg prettig. Voor begeleiding over het vak had ik veel contact met een collega-arbeidsdeskundige. We keken naar opdrachten die ik moest maken, naar waar leuke casussen zitten en hoe ik deze verder kon uitdiepen.”

 

‘Ik kan niet wachten om volledig als arbeidsdeskundige aan de slag te gaan!’


Arbeidsdeskundige bij Assist Verzuim

“Eind 2022 rondde ik de opleiding af. Binnen de organisatie was er gelukkig ruimte om als arbeidsdeskundige aan de slag te gaan. Natuurlijk had ik als casemanager nog caseload. In eerste instantie (maart 2023) startte ik met enkele onderzoeken in de maand, zodat dit in te passen was naast mijn reguliere werk. In een tijdbestek van een aantal maanden draag ik mijn caseload over aan een ervaren collega en ga ik volledig als arbeidsdeskundige aan de slag. De werkzaamheden als arbeidsdeskundige geven me nu al veel energie! Ik kan dan ook niet wachten om hier volledig mee aan de slag te gaan. Ik waardeer het enorm dat ik deze kans heb gekregen!

 

Ga jij nou ook graag aan de slag bij een organisatie waar persoonlijke en professionele groei voorop staan? Kom dan eens kennismaken met ons! Bel of Whatsapp naar onze recruiter Laura Mennen of mail naar recruitment@veldsinkgroep.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af