31 oktober 2023

Meer invloed op verzuim voor filiaalmanagers bij Nelson Schoenen door verzuimtraining

Verzuim effectief beheersen én beperken was het doel van Nelson Schoenen B.V., één van de grootste schoenretailers van Nederland. Onder leiding van Inge Buitendijk, Arbo Business Partner bij Assist Verzuim, werden de filiaalmanagers uitgerust met essentiële kennis en vaardigheden om een actievere rol te spelen in het verminderen van verzuim binnen het bedrijf. De vruchten van deze inspanningen zijn inmiddels duidelijk zichtbaar, met positieve effecten voor zowel het welzijn van de medewerkers als de prestaties van de onderneming.

Preventie Duurzame inzetbaarheid verzuimtraining
DSC_1104-2
Geschreven door Inge Buitendijk

Met ruim 100 Nelson-winkels verspreid over het land, en een succesvolle online aanwezigheid, is Nelson Schoenen al decennia lang een vooraanstaande naam in de Nederlandse schoenenmarkt. Ondanks de omvang van het bedrijf blijft het een vooruitstrevend familiebedrijf, dat momenteel meer dan 1400 medewerkers telt, onder toezicht van 110 filiaalmanagers. Terwijl het HR-team het verzuimproces bewaakt, zijn de filiaalmanagers nu actiever betrokken bij het managen van verzuim, dankzij de opgedane kennis en vaardigheden die hen meer grip geven op dit belangrijke aspect van personeelsbeheer.

De samenwerking

Assist Verzuim is inmiddels ruim twee jaar de arbodienstverlener voor Nelson Schoenen B.V. Onderdeel bij het aangaan van de samenwerking was het verzorgen van verzuimtrainingen voor alle filiaalmanagers met als doel het verzuim effectief beheersen.

Marcel Fransen, HR-manager bij Nelson, geeft aan dat de samenwerking met Assist Verzuim de afgelopen twee jaar geleid heeft tot aanzienlijke verbeteringen. Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking was de reeks verzuimtrainingen die Inge Buitendijk – Boogert verzorgde voor de filiaalmanagers, met als doel het effectief beheersen van verzuim. Haar diepgaande kennis van de Arbowetgeving en haar inspirerende trainingsmethoden hebben de filiaalmanagers een brede basis gegeven om verzuim zelfstandig te begeleiden en te voorkomen.

“Inge Buitendijk – Boogert heeft alle verzuimtrainingen inmiddels gegeven tot volle tevredenheid van Nelson. Mede door haar kennis van de Arbowetgeving en enthousiaste manier van trainen beschikken onze filiaalmanagers over een brede basiskennis om zelfstandig verzuim te begeleiden en te voorkomen.” Marcel Fransen, HR manager bij Nelson B.V.

De verzuimtrainingen

Tijdens de verzuimtrainingen leerden de filiaalmanagers van Nelson Schoenen B.V. hoe ze verzuim effectief kunnen beheersen en de gevolgen ervan kunnen minimaliseren. De managers kregen de nodige tools en kennis om verzuim effectief aan te pakken en te verminderen. Zo hebben ze geleerd hoe ze de oorzaken van verzuim kunnen identificeren, preventieve maatregelen kunnen nemen en snel kunnen reageren op afwezigheid van werknemers. Hierdoor blijft de productiviteit op peil, zelfs als er iemand tijdelijk uitvalt.

Daarnaast lag de nadruk op het ontwikkelen van empathie en begrip bij de filiaalmanagers in de omgang met verzuim. Door het stimuleren van open communicatie en het tonen van oprechte betrokkenheid bij de gezondheid en het welzijn van hun team, hebben de filiaalmanagers het vertrouwen en de betrokkenheid van hun werknemers weten te vergroten. Dit heeft geresulteerd in een hechter teamgevoel en een verhoogde motivatie onder de werknemers.

De verzuimtrainingen hebben niet alleen geleid tot een verhoogd bewustzijn onder leidinggevenden over hun invloed op verzuim, maar ook tot praktische handvatten en tips om verzuim effectief te beheersen. Bovendien is de betrokkenheid van werknemers aanzienlijk toegenomen, wat bijdraagt aan een positieve werkomgeving en verbeterde bedrijfsresultaten op de lange termijn, met als bijkomend voordeel minder kosten door verzuimdaling.

De resultaten:

  • Bewustwording bij leidinggevenden van hun invloed op verzuim
  • Praktische tips en handvatten om verzuim te beheersen
  • Verhoogde betrokkenheid van werknemers
  • Minder kosten door verzuimdaling

Investeren in verzuim loont

Voor zowel de werknemers als het bedrijf. Werknemers voelen zich ondersteund en gewaardeerd, terwijl het bedrijf profiteert van hogere productiviteit en kostenbesparingen. Nelson Schoenen B.V. heeft laten zien dat het investeren in verzuim een win-winsituatie kan zijn en andere bedrijven kunnen hun voorbeeld volgen om een gezonde en succesvolle werkomgeving te creëren.

“Onze filiaalmanagers zijn volwaardige gesprekspartners geworden voor de regiomanager, Casemanager en de afdeling HR.“ Marcel Fransen, HR manager bij Nelson B.V.

Waar kan een verzuimtraining bij helpen?

Een verzuimtraining kan verschillende elementen bevatten. Dit is afhankelijk van de specifieke behoeften en doelstellingen van een organisatie. Onderwerpen die over het algemeen aan bod komen zijn: bewustwording, verzuimbeleid en -procedures, identificeren en aanpakken van oorzaken van verzuim, communicatie en betrokkenheid, preventieve maatregelen, casestudies en rollenspellen gevolgd door een opvolging en evaluatie.

We maken de training altijd op maat en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de behoeften en specifieke uitdagingen waarmee de organisatie te maken heeft. De inhoud en de duur van een verzuimtraining kunnen dan ook enorm variëren. Het uiteindelijke doel is altijd om leidinggevenden de kennis en vaardigheden te geven die nodig zijn om verzuim effectief te beheren en te verminderen.

Meer weten?

Neem gerust contact op met uw vaste Casemanager of Arbo Business Partner en vraag naar de mogelijkheden. Of neem contact op via offerte@assistverzuim.nl.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af