8 augustus 2022

Mailbox ontploft. Agenda overstroomd. Weg vakantiegevoel.

Preventie
Geschreven door

Hoe je zonder stress weer aan het werk kunt…

Vlak voor de vakantie is het bij velen topdrukte. Op het werk. Maar ook privé. In de eerste vakantieweek moeten we even ‘landen’. In de tweede week zijn we relaxed. En in de derde week dringen de gedachten over het werk zich alweer aan ons op. Bij aankomst op het werk verwerken we onze jetlag, blijkt de mailbox ontploft te zijn en de agenda overstroomd. Weg vakantiegevoel! Hoe kun je dat voorkomen?

Plan ruimte in je agenda om af te ronden

Heb je het idee dat je álles af moet krijgen voor je vakantie? Mag je collega geen last krijgen van jouw zaken tijdens je vakantie? Blijf reëel. Zorg dat je de tijd hebt om je voor te bereiden op je afwezigheid. Plan daarvoor de laatste dagen voor je vakantie geen afspraken meer in die je veel werk opleveren. De ruimte in je agenda gebruik je om lopende zaken goed af te ronden. Dat scheelt een hoop gedoe voor je collega’s tijdens je vakantie. En het scheelt jou een hoop berichten met onopgeloste zaken vlak na je vakantie.

Zorg voor een slimme informatiestroom tijdens je afwezigheid

  • Stel je voicemail en afwezigheidsassistent in met concrete informatie voor de beller of mailer: bij wie kunnen ze terecht voor dringende zaken? Wordt je mail niet automatisch doorgestuurd of door een collega opgepakt? Laat dit de zender dan weten.
  • Laat klanten en collega’s die veel van je tijd en aandacht vragen, ruim van te voren weten dat je met vakantie gaat. Dit voorkomt een hoop onnodige berichten in je e-mailbox.
  • Vraag collega’s om je niet te betrekken bij e-mailverkeer dat niet specifiek relevant is voor jou. Het scheelt je een hoop ‘opschoonwerk’ na je vakantie.

Begin weer op een woensdag

Gemiddeld hebben Nederlanders drie weken achtereen vrij in de zomervakantie. Dus dan begin je vaak weer op maandag. Maar dat betekent na drie weken ontspanning weer gelijk een volle werkweek. Gun jezelf een rustiger start: begin op woensdag! Dan is het zo weer weekend…

Geen tijdrovende afspraken op je eerste dag

Hoe was ieders vakantie? Wat is er gebeurd? Wat heb je gemist? Allemaal onderwerpen die je eerste werkdag binnen no-time vullen. Zorg er dus voor dat er geen (tijdrovende) afspraken in je agenda staan op je eerste werkdag. Zo heb je de tijd om je mail door te nemen en de zaken weer voor te bereiden. Heb je veel collega’s met wie je zaken hebt te bespreken? Hanteer dan eens de regel om je bij te laten praten in 5 minuten per persoon. Wat in die 5 minuten niet besproken wordt, is meestal minder relevant.

Stel jezelf de vraag: heb ik ’t nog naar mijn zin?

Veel mensen bezinnen zich tijdens de vakantie. Zit ik op mijn werk nog op de juiste plek? Logisch, want je kunt fysiek nu letterlijk afstand nemen. Terug op je werk weet je goed wat je wel en niet leuk vindt aan je werk. En dus ook wat eventueel stressfactoren zijn. Je werkzaamheden? Je baas? Een collega? Een gebrek of teveel aan uitdagingen? Doe iets met deze inzichten. Besteed aandacht aan de dingen die je zelf écht belangrijk vindt. Probeer dat terug te laten komen in je werk op de lange termijn. Het helpt je de regie op je agenda te houden en stress te voorkomen.

Werken kost energie, maar moet je ook energie opleveren. Blijf je dat beseffen. Werk ze!

Heb je vragen over onze werkwijze, deze case of andere diensten?

Neem gerust contact met mij op.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af