21 november 2022

Kun je wat doen aan verzuim door psychische klachten?

Preventie Bedrijfsarts Psychische klachten casemanager

Psychische klachten worden steeds meer een oorzaak van verzuim. Er zijn onderzoeken die stellen dat 65% van het verzuim een psychische oorzaak heeft. Psychische klachten zijn vervelend voor de werknemer maar zeker ook voor de werkgever. Want psychische klachten zijn vaak ongrijpbaar en leiden regelmatig tot langdurig verzuim. In dit blog laten wij je zien hoe je psychische klachten herkent. En wat je als werkgever kunt doen om verzuim door psychische klachten te voorkomen.

Veel werkgevers zitten met de handen in het haar

We merken dat stress en werkdruk een steeds actueler onderwerp wordt. Werkgevers voelen zich vaak machteloos als het gaat om (dreigend) verzuim door psychische klachten. Ze hebben het gevoel dat ze pas wat kunnen doen als de werknemer overspannen is, zich depressief voelt of al burn-out is. Voor een snel herstel is het dan al te laat.

Psychische klachten zijn wél te herkennen

Herken je de klachten in een vroeg stadium, en kun je de juiste hulp bieden, dan kun je langdurig verzuim vaak voorkomen. Meerdere signalen kunnen wijzen op psychische klachten. Hieronder geven wij je drie voorbeelden. Ze hoeven overigens niet altijd psychische klachten te betekenen. Trek conclusies niet te snel: neem bij twijfel altijd contact op met je casemanager.


Anniek is een top werknemer; ze functioneert altijd goed en toont veel initiatief. Ze is energiek en neemt vaak het voortouw.  Maar de laatste tijd maakt ze steeds vaker fouten, ze neemt geen initiatief meer en ook valt het op dat ze vaak te laat komt. Dit zijn signalen dat het niet goed gaat met Anniek. Of dit komt door haar werk of haar privé situatie is niet meteen duidelijk. Het is verstandig om in gesprek te gaan met Anniek of advies te vragen aan je casemanager.

Jurrian heeft zich het afgelopen half jaar al 3 keer ziek gemeld, en dat terwijl hij nooit ziek is. Je gebruikte hem altijd als voorbeeld van een gezonde en vitale medewerker. Ook hier zouden je alarmbellen moeten gaan rinkelen. Frequent verzuim kan een indicatie van psychische klachten zijn. Ook nu is het goed om in gesprek te gaan of advies in te winnen.

Sanne heeft aangegeven dat haar dochtertje een chronische ziekte heeft. Ze zal wat vaker afwezig zijn omdat zij de zorg voor haar dochter draagt. Jij weet dat haar man een baan op een cruiseschip heeft en veel van huis is. Je vraagt Sanne regelmatig of ze het redt maar ze wuift het altijd weg. Jij vraagt je af hoelang het goed gaat.   Ook als jij het gevoel hebt dat dit een situatie wel eens fout kan gaan ben je nog steeds niet machteloos.


Je kunt je werknemer helpen en verzuim tegengaan

Ons belangrijkste advies: blijf in gesprek met je medewerker! Houd wel altijd rekening met privacy regelgeving.  Je casemanager kan je adviseren over verdere mogelijkheden.

Naar de bedrijfsarts

Een bedrijfsarts kan helpen inzicht te krijgen in wat er gaande is met je werknemer. Hij kan adviseren over werk en behandeling en doorverwijzen naar gespecialiseerde behandelaars zoals bijvoorbeeld psychologen. Een preventief spreekuur (als er (nog) geen sprake is van verzuim) zorgt ervoor dat er in een vroeg stadium aandacht is voor klachten. Een preventief spreekuur iets is tussen bedrijfsarts en werknemer: de werkgever krijgt hiervan geen terugkoppeling, tenzij de bedrijfsarts vindt dat het van belang is voor de werkgever om een advies te krijgen en de werknemer daar mee instemt..

Een coach inschakelen

Je kunt een passende professional inschakelen: een coach, maatschappelijk werker of mediator. Let op: een psycholoog of psychiater kan alleen ingezet worden als er een doorwijzing is.

Var-2 vragenlijst

Weet je niet precies wat de oorzaak van psychosociale klachten is? Of verwacht je dat er meer aan de hand is dan ‘gewoon een beetje moe’?  Dan kun je een VAR-2 vragenlijst inzetten. Var-2 staat voor een vragenlijst arbeidsre-integratie en wordt uitgevoerd door een Arbo- of Arbeidsdeskundige. Dit is een instrument waarbij de aard van het verzuim duidelijk wordt door middel van een vragenlijst en een vervolggesprek met de werknemer. Hierdoor kan er gericht advies worden gegeven in de verzuimbegeleiding door arbeidsdeskundige en indien nodig de bedrijfsarts.

Preventief handelen bij psychische klachten levert veel op

  1. Je voorkomt (langdurig) verzuim met direct en gedegen advies.
  2. Je verkort verzuim en versnelt re-integratie. Vaak kan een werknemer met een paar aanpassingen (gedeeltelijk) blijven werken.
  3. De werknemer krijgt inzicht in problemen en een luisterend oor, kan sparren over hoe hiermee om te gaan in het werk en krijgt adviezen. Hij of zij voelt zich serieus genomen en geholpen door de werkgever.
  4. De werknemer kan bij een preventief bezoek aan de bedrijfsarts sneller door naar een specifieke behandelaar. De behandeling richt zich ook op de terugkeer in het werk.
  5. Je voorkomt de diagnose ‘geen benutbare mogelijkheden’

Denk je klachten van psychisch verzuim te herkennen?

Neem dan contact op met Assist Verzuim. Wij denken met je mee, adviseren je over vervolgstappen en plannen waar nodig een preventief spreekuur voor uw werknemer.

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af