In onze eerdere blogs heeft u kunnen lezen hoe een bekorting van een loonsanctie aangevraagd kan worden. Het is natuurlijk beter als het helemaal niet zover hoeft te komen. Wat moet er nu precies gebeuren om een loonsanctie van het UWV te voorkomen? Om dat te weten is het belangrijk dat u weet wat het UWV precies beoordeeld. Het UWV noemt dit de “RIV Toets”, ofwel; de re-integratieverslagtoets.
Zodra het re-integratiedossier bij het UWV binnen is, wordt er door de arbeidsdeskundige van het UWV een administratieve check uitgevoerd: Als het dossier niet compleet is krijgt u bericht van het UWV. U heeft dan 1 week de tijd om de ontbrekende stukken alsnog naar het UWV te sturen.
Als alles compleet is zal het UWV de re-integratie inspanningen van u en uw werknemer gaan beoordelen. Het resultaat is hierbij het meest belangrijk. Werkt u werknemer weer en verdient hij daarmee weer een groot deel van zijn salaris voordat hij ziek werd? Is het medisch gezien mogelijk dat uw werknemer weer minimaal 65% van het oude salaris verdient? Er is dan geen recht op een WIA uitkering. Het streven is dat uw werknemer zijn mogelijkheden maximaal benut, rekening houdend met de beperkingen die hij heeft. Ga er dus niet vanuit dat uw re-integratieplicht stopt als uw werknemer weer 65% van zijn salaris verdient, terwijl er medisch gezien meer mogelijk is. De kans op een loonsanctie is dan aanwezig.
Uw werknemer doet de WIA aanvraag. Het gaat immers om zijn verzekering (uitkering). U hebt er als werkgever natuurlijk belang bij dat dit goed gaat en dat de stukken compleet zijn. Zorg er dus voor dat u zeker weet dat het complete dossier naar het UWV verzonden wordt. Vraag de bedrijfsarts of hij ook het medische dossier aan UWV wil verzenden. De checklist met alle op te stellen en in te sturen formulieren vindt u op de website van het UWV.
Zorg ervoor dat u samen bouwt aan een re-integratiedossier dat is gebaseerd op feiten. Schakel emoties uit en wees beknopt en to the point. Het is belangrijk dat u uw medewerker faciliteert bij noodzakelijke interventies, indien nodig ook financieel. Zorg er ook voor dat uw werknemer actief en gemotiveerd met de re-integratie bezig blijft.
Trek tijdig conclusies en schakel naast de bedrijfsarts ook tijdig andere professionals in, zoals een arbeidsdeskundige. Zij kunnen u verder helpen om de juiste re-integratierichting te bepalen. Vraag bij serieuze twijfel over de re-integratie inspanningen van u of uw werknemer naar een deskundigen oordeel van het UWV en handel naar dit oordeel.
Blijf met elkaar in gesprek en houdt duurzame en structurele re-integratie in het vizier. Zo draagt u samen met uw werknemer zorg voor een optimaal re-integratieresultaat.
Laat uw dossier bij twijfel controleren door een arbeidsdeskundige. Investeer op de juiste wijze om een bijzonder kostbare loonsanctie met alle gevolgen van dien te voorkomen. Wij helpen u hiermee graag verder!
There are no results matching your criteria. Please try again with different criteria.
Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.
Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.
Sluit uw abonnement af