22 september 2022

Focus op positiviteit!

verbinding medewerkers werkgever Ziekteverzuim Loopbaan Werkstress positiviteit verzuim stress samenwerking

Focus op positiviteit! In onzekere tijden is het niet altijd gemakkelijk om positief te blijven maar dat positief denken je een tal van voordelen oplevert in het dagelijkse leven, spreekt voor zich. Dat geldt ook voor positief denken op de werkvloer. Hoe breng je nou zo’n positieve werksfeer tot stand en hoe hou je negatieve invloeden buiten de deur? Want een ondermaatse werksfeer brengt veel nadelen met zich mee, zoals extra stress en nervositeit.
Voordelen van positiviteit op de werkvloer
• zorgt voor een goede onderlinge samenwerking
• motiveert je team
• geeft zin om te werken.
• verhoogt de productiviteit
• laat zelfvertrouwen groeien
• vermindert stress
• maakt ruimte voor creativiteit
• minder conflicten
• Tips voor positiviteit op de werkvloer

1. Vier feestjes
Elk succes mag gevierd worden. Een nieuw intranet voor je bedrijf, een positieve review op google, een nieuwe werkwijze, een leuke klant of een verandering van de huisstijl. Er zijn grote maar ook zeker kleine succesjes die je kan vieren. En doe dat dan samen met je team! Je hoeft natuurlijk niet bij elke nieuwe klant een uitbundige Koek-en Zopie- sessie te houden maar iets positiefs mag best even HARDOP gezegd worden. Kies voor een briefje op de pc van je collega, een broodje bij de lunch of stuur eens een interne “successen” nieuwsbrief.

2. Fouten maken mag
Zie het niet als falen maar zie het als leren. Schuif je fouten niet onder stoelen of banken. Vooral grote fouten hebben een grote invloed op ons positief denken. Wanneer je een fout hebt gemaakt, denk dan; wat heb ik ervan geleerd? Welke verbeterpunten zijn er en hoe kan ik deze fout in de toekomst voorkomen. Hoeveel denk je dat je zult leren als je altijd alles in één keer perfect zou doen? Juist, lang niet zoveel als wanneer je af en toe flink de mist in gaat. Succesvolle mensen doen niet alles altijd perfect. Succesvolle mensen durven fouten te maken. Iedereen mag fouten maken, jij ook. Met een goede inzet en vertrouwen in je werknemers en in je zelf kom je heel ver!

3. Focus op ontwikkeling
Talenten worden vaak al van jongs af aan duidelijk. Wanneer talenten duidelijk zijn, kun je hier gelijk mee aan de slag. Echter blijven talenten soms ook voor langere tijd verborgen. Werknemers weten dan niet over welke talenten zij beschikken. Ze hebben dan niet helder voor zichzelf waar ze goed in zijn.
Help je werknemer hierbij. Stimuleer jouw werknemers in het ontdekken van hun talenten zodat ze die verder ontwikkelen.
Waar krijg je energie van?
Waar word je blij van?
Wat maakt jou creatief?
Op welke prestaties ben je trots?
Wat gaat je gemakkelijk af?
Daarnaast kunnen jouw werknemers bedenken wat voor werkzaamheden en omstandigheden juist veel energie en moeite kosten en wat ze als onprettig ervaren.

4. Focus op samenwerking
Elke werknemer beschikt niet alleen maar over de juiste talenten. Ze hebben ook tekortkomingen. De vraag is alleen, ga je je werknemer “plagen” met bijvoorbeeld het opstellen van een brief terwijl je weet dat het uiterst moeizaam gaat? Of focus je je op de juiste samenwerking? Samenwerking heeft een doel, namelijk overleven. Overleven kun je niet alleen daarbij heb je de hulp van een ander nodig. Wat is er zinvoller dan je energie te stoppen in de bereidwilligheid tot het bieden van hulp naar een ander. Een goede samenwerking in een win-win voor iedereen!

5. Blijf positief en straal dit uit!
Positiviteit werkt aanstekelijk net als negativiteit overigens. Mensen worden sterk beïnvloed door de mensen om hen heen, dus als jij het leven vrolijk tegemoet gaat heeft ook invloed op anderen. Je wordt er dus niet alleen zelf beter van 🙂. En bovendien is het een wisselwerking, want jij wordt ook weer beïnvloed door anderen. Geef je klagende collega een schouderklopje, geef de kapotte printer een glimlach en maak een praatje met collega’s als het netwerk eruit ligt. Een negatieve houding verpest de werksfeer en daarmee schaadt je de productiviteit van je werknemers.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over onze trainingen en workshops
Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af