Van een gezonde werkcultuur is sprake als de mensen in contact zijn met elkaar op een respectvolle manier. Of het nu gaat over een gesprek bij het koffiezetapparaat of over een teamoverleg waar hevig gediscussieerd wordt; in de basis is er sprake van een respectvolle bejegening, wordt niemand buitengesloten en voelt iedereen zich veilig om iets in te brengen of juist te luisteren.
Kenmerken van een gezonde werkcultuur:
Hoe het met de werkcultuur is gesteld, is vaak zichtbaar in de manier van vergaderen en het nemen van besluiten. Vaak zijn dezelfde mensen aan het woord, worden besluiten niet goed genomen en is er dus ook geen commitment. Tijdens het overleg verloopt het stroef om vervolgens na afloop in kleine groepjes de vergadering nog eens dunnetjes over te doen. Helaas is dat mosterd na de maaltijd om nog maar niet te spreken van de verloren tijd.
Signalen van een ongezonde werkcultuur:
Een dergelijke werkcultuur kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor medewerkers maar ook voor de organisatie. Als professionals hun kennis, inzichten en ideeën niet durven te delen, blijft veel potentieel onbenut. Indien medewerkers het gevoel hebben dat hun mening of visie er niet toe doet, zullen ze zichzelf ook steeds minder laten zien. Mensen kunnen letterlijk afhaken waarbij de drempel om het werk weer te hervatten op voorhand hoger ligt dan bij een fijne werkomgeving.
Wist je dat? Naast burn-outs bestaan er ook ‘bore-outs’, waarbij werknemers zich niet uitgedaagd of geïnspireerd voelen en daardoor mentaal afhaken. Beide zijn schadelijk voor zowel de werknemer als de organisatie.
Goed nieuws: het creëren van een gezonde werkcultuur begint met kleine, bewuste stappen. Hier zijn een paar eenvoudige maar krachtige acties:
✔ Echte aandacht voor elkaar – Vraag eens oprecht hoe het met je collega gaat en neem de tijd om te luisteren.
✔ Sta open voor gesprekken – ‘Mijn deur staat altijd open’ klinkt mooi, maar straal je ook uit dat je echt tijd hebt?
✔ Begin vergaderingen met een check-in – Vraag: “Hoe zit je erbij?” en geef iedereen de kans om iets te zeggen.
✔ Geef het goede voorbeeld – Leiders die kwetsbaarheid tonen en open communiceren, moedigen anderen aan om hetzelfde te doen.
Sommige organisaties pakken werkcultuurverandering slim aan. Denk bijvoorbeeld aan:
Al deze tools hebben met elkaar gemeen dat elke medewerker telt, zijn of haar stem mag laten horen en dat er sprake is van gedragen besluiten die gezamenlijk worden genomen.
Een positieve werkcultuur zorgt niet alleen voor gelukkige medewerkers, maar ook voor betere prestaties en een bloeiende organisatie. Het is een proces dat continu aandacht nodig heeft, maar de voordelen zijn onmiskenbaar. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het bouwen aan een gezonde, fijne en inspirerende werkomgeving!
There are no results matching your criteria. Please try again with different criteria.
Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.
Elk bedrijf is anders, en dat geldt ook voor de ondersteuning bij verzuim. Daarom bieden wij drie abonnementen aan – Basis, Uitgebreid en Compleet – zodat u altijd een pakket vindt dat bij uw bedrijf past.
Verzuimabonnement afsluiten