5 mei 2023

De dag van de werkende moeder

Op 6 mei was het de landelijke dag van de werkende moeder. Bij het horen van de ‘dag van de werkende moeder’, voelde ik meteen irritatie opborrelen. Hoezo de dag van de werkende moeder? Is er dan ook een dag van de zorgende vader? En moeten we overal een ‘dag’ van maken?

Werkgeluk werk-privé balans
Geschreven door Mieke van der Hamsvoort

Toch heeft het me aan het denken gezet

Misschien heeft het te maken met het feit dat ik zowel een werkende moeder als een werkende vader ben van twee jongvolwassen dochters. En dat voelt niet als een keuze, omdat de situatie nu eenmaal zo is. En nu, ruim tien jaar na het overlijden van mijn partner, is dat helemaal oké.

Een bewuste keuze

Toen de kinderen klein waren, was ik een moeder die parttime werkte. Het was een bewuste keuze van ons als gezin om de rollen zo te verdelen. Ik wilde met heel mijn hart het grootste deel van de zorg op me nemen, en het voelde als een cadeautje dat dat ook kon. Mijn dochters waren acht en tien jaar toen ik deze rollen moest zien te combineren. Met wat kunst- en vliegwerk, een fijne oppas en een baas die meebewoog, lukte het om te blijven werken. En dat was heerlijk. Nu de meiden volwassen zijn en grotendeels op eigen benen staan, is er weer ruimte om werk een grotere plek in mijn leven te geven. Werk dat bij mij past, waar ik kan doen wat ik leuk vind en waar ik waarde kan toevoegen.

Werk biedt ..

Onder andere financiële onafhankelijkheid. Voor mij vertaalt zich dat in het voor mezelf kunnen zorgen in tijden waarin dat nodig is. Voor een ander is het misschien het maken van carrière en het nastreven van bepaalde doelen. Onlangs las ik een post van een vrouwelijke ondernemer die zichzelf ten doel had gesteld om jaarlijks een reis te maken. Ze is nu met haar twaalfjarige dochter in Gambia om te zien hoe de mensen daar leven en werken en zodoende te zien hoe het ook anders kan. Prachtig toch?

Terug naar het begin: de dag van de werkende moeder…

Als ouder maak je verschillende fases van je kinderen mee, van baby naar volwassene. Elke fase heeft zijn eigen leuke en minder leuke dingen en het grootste misverstand is dat oudere kinderen geen zorg nodig hebben. Want dan verandert zorg in aandacht, en dat kost immers ook tijd. In mijn optiek is het echter niet zo spannend wie er werkt en wie er zorgt. Het gaat er niet om hoe je het regelt, maar wel dat het geregeld wordt. En dat je zo af en toe met elkaar aan de keukentafel zit om te kijken of je beiden nog wel gelukkig bent met de rolverdeling. En zo niet, dat er dan scenario’s worden bedacht waarbij kansen en mogelijkheden benut kunnen worden, ongeacht of je nu man of vrouw bent.

Mid adult mother using smart phone while working at home.

Een goede werkgever staat open voor een gesprek over de combinatie van zorg en werk

En denkt met je mee. Denk aan flexibele werkuren of thuiswerkmogelijkheden, waardoor de werknemer meer controle heeft over zijn of haar werkschema en in staat is om de zorgtaken voor de kinderen beter te plannen.

Maar het begint bij onszelf

Het is belangrijk om ook als werknemer proactief te zijn en open te communiceren. Door met elkaar in gesprek te gaan, kan de werkgever beter begrijpen wat de werknemer nodig heeft om beide verantwoordelijkheden met succes te combineren. Zo kun je werk en zorgtaken effectiever combineren, waardoor ook een werkende moeder zich kan blijven ontwikkelen in het werk en tegelijkertijd een goede ouder kan zijn.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af