18 juli 2019

Dé alternatieven voor ziek melden

Verlof of verzuim bijzonder verlof
Edith2
Geschreven door Edith Wachelder

Het is woensdagochtend, ik bel Miranda die zich maandag heeft ziek gemeld via haar werkgever. Om te vragen hoe het gaat en wanneer ze verwacht weer beter te zijn. Al snel merk ik dat ze zelf niet ziek is maar dat ze zich ziek heeft gemeld om te kunnen zorgen voor haar zoontje Jip. Jip is chronisch ziek en heeft veel aandacht nodig. Haar man en zij wisselen de zorg af. De symptomen nemen toe en Miranda ziet geen andere oplossing dan zich ziek te melden om er voor Jip te zijn. Gelukkig kan ik haar andere oplossingen aanbieden.

Ziekte of verlof

Ziek melden als je niet ziek bent is niet de beste oplossing. Maar het is erg begrijpelijk dat je niet voor alles vakantiedagen wilt inzetten. Gelukkig kennen we naast vakantiedagen verschillende soorten verlof. In dit blog ga ik hier aandacht aan besteden.

Soorten verlof

Veel mensen kennen het bijzondere verlof, de vrije dag die je van je werkgever krijgt omdat je gaat trouwen of een begrafenis hebt. Maar er bestaat ook adoptieverlof, ouderschapsverlof, kraamverlof, kortdurend zorgverlof, calamiteitenverlof, studieverlof, en langdurend zorgverlof. De verlofregelingen die gelden binnen jouw bedrijf zijn vaak te vinden in je arbeidsvoorwaarden, cao of kun je opvragen bij de personeelsafdeling. Dit zijn aanvullingen op de wettelijke verlofregelingen.

Lang- en kortdurend zorgverlof

Heb je te maken met een familielid dat ernstig ziek is? Dan kun je hiervoor langdurig zorgverlof aanvragen. Ook kortdurend zorgverlof, bijvoorbeeld als je een ziek kind van school moet halen, is mogelijk. Beide verloven mogen niet geweigerd worden door de werkgever. Maar let op, vaak krijg je geen salaris doorbetaald bij zorgverlof. De opbouw van vakantiedagen loopt wel door. Langdurend zorgverlof moet je minimaal twee weken voordat het verlof ingaat schriftelijk aanvragen. Kortdurend verlof moet je zo spoedig mogelijk melden.

Ga in gesprek over verlof

Informeer uw personeel op tijd over de verschillende verlofvormen en de daarbij geldende regels. In een lastige, nijpende situatie praten over een vrije dag of verlofvorm? Dat voelt vaak vervelend. Soms komt dit bij personeel verkeerd over. Of raken mensen geïrriteerd. Door het er voortijdig over te hebben, voorkomt u dat mensen zich onterecht ziek melden.

Ik vraag Miranda of ze ook een vakantiedag op kan nemen of overuren heeft? Dat heeft ze wel maar ze is bang dat ze dan geen verlof meer over houdt. Ik leg haar uit dat het verstandig is om de ziekte van Jip bespreekbaar te maken op haar werk. Zo kan ze samen met haar leidinggevende kijken naar een oplossing. Ziek melden terwijl er geen klachten zijn is geen goed idee. Door de situatie bespreekbaar te maken creëert ze begrip. Bijna alle werkgevers willen in deze situaties wel meedenken.

Benieuwd naar de mogelijkheden rondom verlof?

Aarzel dan niet om contact met me op te nemen!

Edith Wachelder

Casemanager - ROV © / Externe Vertrouwenspersoon
0548 533 531 e.wachelder@assistverzuim.nl

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid