24 februari 2016

Alleen maar winnaars

Re-integratie
Luuk website Geschreven door Luuk Olink

Door goede samenwerking tijdens herstel.

Bert (46) hebben we de afgelopen twee jaar begeleid bij zijn ziekte. Hij had zijn leven op de rit en alles voor elkaar. Een goede baan als relatiebeheerder, een huis, een partner en twee kinderen. Tot het fatale moment in 2013: hij krijgt een hersenbloeding. Zijn leven staat op zijn kop. Naast de eerste schrik en ellende in het gezin en de vriendenkring krijgt hij ook nog te maken met een re-integratieplicht op het werk. Gelukkig zijn wij er om Bert te helpen.

De eerste fase van herstel gaat boven verwachting.

Bert kan best weer veel en pakt in het dagelijks leven de draad weer op. We bekijken nu samen met Bert en zijn werkgever naar de mogelijkheden die Bert op zijn werk heeft.

Maar dan zit het toch zit het tegen…

Bert bouwt zijn eigen werk op, maar is snel vermoeid. Hij heeft moeite met concentratie, is vergeetachtig en heeft moeite om de nieuwe beperkte situatie te accepteren. Hij wordt sneller geprikkeld en krijgt een kort lontje. Op het werk loopt het niet. Zijn werkgever is heel begaan met hem, maar ziet dat het niet goed gaat. Hij weet ook niet wat te doen. Bert maakt zich grote zorgen. Door zijn beperkingen is zijn baan niet veilig. Hij heeft een hypotheek en een gezin te onderhouden. Thuis gaat het daarom ook niet goed: de sfeer in het gezin lijdt hieronder.

Als Arbodienst helpen we Bert om weer grip te krijgen.

We beginnen bij het begin. We helpen Bert met therapie en re-integratie om de grenzen van zijn nieuwe vermogens te verkennen. Samen met alle partijen maken we goede afspraken. Wat doet je op een dag? Hoeveel uur ben je aanwezig? Waarvoor ben je verantwoordelijk? Bert leert de situatie voorzichtig te accepteren. Het geeft hem wat rust.

Toch voelt Bert nog veel onzekerheid.

En ook zijn werkgever weet niet wat de toekomst zal brengen. Bert had altijd een grote meerwaarde, maar wordt hij wel weer helemaal de oude? We brengen samen met Bert en zijn werkgever in kaart wat mogelijk is. Na een jaar werkt Bert ongeveer 6 uur per dag en daarmee verdient hij 45% van zijn oude salaris. Dat is niet genoeg. Ook het UWV zal hiermee uiteindelijk niet akkoord gaan…

Hoe kunnen we de functie van Bert verder aanpassen?

Samen maken we een re-integratieplan. Bert kan bijvoorbeeld wat telefonisch relatiebeheer gaan doen in plaats van klanten te bezoeken. Op de backoffice liggen ook een aantal taken die hij kan oppakken. Het is niet duidelijk of Bert in het komende jaar nog verder kan komen dan waar hij nu is. We helpen Bert zijn horizon te verbreden: welke mogelijkheden zou hij elders op de arbeidsmarkt hebben (spoor 2)? Wat past bij hem? Ondertussen blijft hij zijn werk gewoon verder opbouwen bij zijn huidige werkgever.

We helpen Bert bij de aanvraag van een WIA-uitkering.

Het lukt Bert niet een andere baan te vinden. We brengen de loonwaarde in kaart van het aangepaste, huidige, werk dat Bert nu doet: eerlijk en inzichtelijk. Bert verdient 57% van zijn oude salaris. Hij kan nog 6 uur per dag werken. We leggen het hele dossier voor aan het UWV. We laten zien dat we er alles aan gedaan hebben. En: onze inspanningen betalen zich uit.

Bert krijgt een WIA-uitkering die zijn salaris tot 70% aanvult.

Als het een werknemer niet lukt om minstens 65% van zijn oude salaris te verdienen heeft hij recht op een WIA uitkering die zijn salaris tot 70% aanvult. Omdat UWV ook geen andere functies kon vinden, wordt Bert door het UWV voor 43% arbeidsongeschikt verklaart.

En Berts werkgever krijgt een No-Risk Polis.

Dat is een financiële tegemoetkoming voor werkgevers om werknemers met een beperking in dienst te houden. Wordt Bert in de komende 5 jaar ziek? Dat neemt het UWV de loonkosten over. Het UWV is immers blij dat Bert bij zijn werkgever blijft werken.

Een WIA-hiaat verzekering vult Berts salaris aan tot 90%.

Bert is verstandig geweest om zelf een particuliere WIA-Hiaat verzekering af te sluiten. Het was slim van hem om dit te doen. Vaak kan dit via de werkgever. Bespreek dit eens met elkaar!

Door een goede samenwerking zijn er alleen maar winnaars.

De uitkomst is prachtig:

  • Bert blijft bij zijn werkgever werken en behoudt 90% van zijn salaris;
  • Berts werkgever kan de kwaliteiten van Bert voor zijn bedrijf behouden en loopt financieel weinig risico;
  • Het UWV draagt graag haar steentje bij om Bert aan het werk te houden en hoeft in de praktijk maar weinig uit te keren.

Vragen of contact?

Hebt u vragen over onze werkwijze, deze case of andere diensten? Neem gerust contact met mij op.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid