2 april 2020

Zo verbetert u de vitaliteit van uw werknemers in de coronacrisis.

Vitaliteit Gezondheid Coronavirus Thuiswerken casemanager
lolita
Geschreven door Lolita Brouwer

Het aantal werkgevers dat bezorgd is over het welzijn van hun werknemers neemt toe. Ik merk dat ik wekelijks meer bezorgde werkgevers aan de lijn krijg. Thuiswerken is een belangrijk onderwerp in deze crisistijd. Het brengt voordelen met zich mee, maar ook nadelen. Zo kan thuiswerken slechte invloed hebben op de vitaliteit van uw medewerkers. Ik geef u graag tips hoe u als werkgever de vitaliteit van uw werknemers kunt bevorderden tijdens de coronacrisis.

Thuiswerken is essentieel

Het coronavirus blijft zich in razend tempo verspreiden. De overheid heeft daarom besloten om een vertragingsstrategie toe te passen, zodat het aantal mensen dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis wordt gecontroleerd. Werknemers worden aangeraden om thuis te werken. Er mogen namelijk niet meer dan 3 mensen bij elkaar komen. Hierdoor werken de meeste werknemers thuis. Dit kan emotionele, fysieke en sociale problemen met zich meebrengen. Hieronder mijn tips om emotioneel, fysiek en sociaal vitaal te blijven.

Emotionele vitaliteit

Het coronavirus houdt ons allemaal in de greep, dit kan voor angst en onzekerheid zorgen. Om erachter te komen wat de emotionele staat is van uw werknemer en hoe u deze kunt verbeteren, wil ik u graag drie tips geven.

  1. Probeer de symptomen van psychisch verzuim te herkennen. Gedragsveranderingen, vermoeidheid, afwezigheid en achteruitgang in het functioneren zijn de belangrijkste symptomen. Deze symptomen zijn lastig te herkennen, omdat u uw werknemers niet fysiek kunt zien. Maak daarom gebruik van digitale ondersteuningsmiddelen. Door vergaderingen in te plannen via bijvoorbeeld video calls zorgt u voor betrokkenheid en kunt u de emotionele staat van uw werknemers bestuderen.
  2. Als uw werknemer zich in een slechte emotionele staat bevindt, houdt dan vooral contact. Ga telefonisch of met behulp van beeldbellen in gesprek met elkaar. Merkt u dat uw werknemer hulp nodig heeft? Schakel dan een specialist in.
  3. Heeft u het gevoel dat er wat aan de hand is maar vind u het lastig om beeld te krijgen van het de psychische weerbaarheid van uw medewerker? Neem dan contact op met uw vaste casemanager. Er zijn veel middelden de op afstand ingezet kunnen worden hiervoor zoals de Var-2 Vragenlijst of een “E-consult Mental Care”.

Fysieke vitaliteit

Voldoende lichamelijke activiteit heeft een positieve invloed op de werkprestaties. Het zorgt namelijk voor meer concentratie en verbetert de gezondheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat uw werknemers emotioneel fitter blijven. Bij Assist Verzuim ‘planken’ we gezamenlijk om de 2 uur 2 minuten lang. In een app worden foto’s gestuurd. Dit zorgt ook voor saamhorigheid, want iedereen probeert elkaar te stimuleren. Zo blijven wij als Assist Verzuim fit! Ik wil u 3 tips meegeven hoe u fysieke vitaliteit kunt stimuleren.

  1. Stimuleer uw werknemers om meer te sporten. U kunt bijvoorbeeld digitale fitness apps aanbieden.
  2. Begin de dag met een challenge! Want wie houdt er nu niet van uitdaging? Daag uw werknemers bijvoorbeeld uit voor een opdruk challenge.
  3. Digitaal detoxen zorgt voor een betere nachtrust. Geef aan werknemers mee dat het verstandig is om ’s avonds zo min mogelijk met hun telefoon of met werk bezig te zijn. Dit zal de nachtrust verbeteren, wat leidt tot betere werkprestaties.

Sociale vitaliteit

Eenzaamheid is een van de hoofdredenen voor lagere productiviteit, meer ziekteverzuim, hoger personeelsverloop en verminderde prestaties. Nu er in deze periode vaker op afstand wordt gewerkt, is het belangrijk dat u stappen onderneemt om te voorkomen dat medewerkers zich geïsoleerd voelen. En dat u medewerkers stimuleert om doelgericht aan het werk te blijven. Ik heb drie tips voor u, die u kunt gebruiken om de sociale vitaliteit van uw werknemers te verbeteren.

  1. Moedig virtuele koffiepauzes aan! Kunnen uw werknemers even bijkletsen. Er valt in deze periode veel te bespreken, want iedereen heeft weinig sociale activiteiten in deze crisis.
  2. Vergader via videotechnologie. Hier geeft u iedereen de kans een bijdrage te leveren.
  3. Vermijd lange mails. In plaats van dat uw werknemers lange mails sturen, kunt u uw werknemers aanraden meer te gaan bellen.

Thuiswerken heeft ook zijn voordelen

Uw werknemer heeft geen reistijd meer. Deze uren kunnen nu veel productiever gebruikt worden. Dit heeft een positieve invloed op de productiviteit. Daarnaast heeft u minder energiekosten. Het belangrijkste is dat we door gezamenlijk thuis te werken het coronavirus terugdringen. Een coronapatiënt stak eind februari gemiddeld 3 andere personen aan. Dit is door onder andere thuiswerken terug gedrongen naar 0,2-0,3 personen! Een belangrijke verbetering. Heeft u vragen over thuiswerken, het coronavirus en de vitaliteit van uw medewerkers? Neem dan gerust contact op met mij of met uw vaste casemanager.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid
Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af