16 mei 2024

Zo haalt u voordeel uit een goed gerapporteerde RI&E!

Mirjam belt op. Ze stelt een vraag die vaker voorbij komt. “Ben ik verplicht om een RI&E op te stellen?”. Ja, iedere werkgever is verplicht om een RI&E te hebben. Dit staat beschreven in de Arbowet (Artikel 5). Mirjam ziet het opstellen van de RI&E voor haar organisatie als een enorme klus.  Ik kan haar gelukkig vertellen dat een goed gerapporteerde RI&E veel voordelen kent. En niet alleen noodzakelijk kwaad is. Maar hoe zit dat? Ik leg het u uit in deze blog.

Risico-Inventarisatie en Evaluatie Waardevermeerding Kostenbesparing
Annemarieke website
Geschreven door Annemarike de Greef

Wat is een RI&E?

RI&E staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. Wat houdt het in? De RI&E geeft inzicht in veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen een organisatie. Door het uitvoeren van een RI&E krijgt u meer inzicht in de gevaren en de hieraan verbonden risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting waaraan de medewerkers blootstaan. Als u precies wilt weten hoe een RI&E werkt adviseer ik de blog van Claudia Weerink te lezen. In die blog beantwoordt ze de belangrijkste vragen omtrent de RI&E.

Investeren in veiligheid verdient zich terug

Vaak wordt de RI&E gezien als veel werk met weinig toegevoegde waarde. Maar zodra de RI&E goed gerapporteerd is, haalt u er veel voordeel uit. Een RI&E geeft u inzicht in de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen uw organisatie, waardoor u erachter komt waar de valkuilen liggen en waar u op moet letten. Dit zal uiteindelijk leiden tot waardevermeerdering en kostenbesparing. En dat is niet het enige. De International Social Security Association heeft onderzoek gedaan naar veiligheid en gezondheid binnen een organisatie. Zij geven aan dat elke euro die u investeert gemiddeld 2,20 euro oplevert!

RI&E zorgt voor rust onder werknemers

Als u de veiligheids- en gezondheidsrisico’s goed in kaart heeft gebracht, weet u waar de gevaren liggen. Wat leidt tot meer rust onder de werknemers. Hierdoor kunnen de werknemers in een veiligere en gezonde omgeving werken. Dit heeft een positief effect op het gebied van werknemerstevredenheid, motivatie en de welzijn. We raden u dan ook aan om de inzichten uit de RI&E te delen met uw werknemers.

Kostenbesparing door de RI&E

Een zieke werknemer kost u als werkgever gemiddeld 200 tot 400 euro per dag. Deze kosten bestaan onder andere uit loondoorbetaling, productiviteitsverlies en de kosten voor vervangend personeel. In het ergste geval wordt en werknemer arbeidsongeschikt. Iemand die uit dienst gaat kost een organisatie gemiddeld 21% van het bruto jaarsalaris. Een kleine investering kan u dus veel geld besparen. Een RI&E is niet alleen een papieren tijger, u heeft er dus echt wat aan.

Heeft u vragen over het opstellen van een RI&E?

Tijdens de Week van de RI&E, van 11 tot en met 14 juni, geven we een gratis online training om u op weg te helpen. Klik hier voor meer informatie over de training ‘De RI&E, precies wat u nodig hebt’.

Wilt u meer hulp bij het opstellen van de RI&E? Zowel het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak als het toetsen nemen wij u graag uit handen. Neem contact op met uw vaste casemanager. Hij of zij kan u meer vertellen over de RI&E en de kerndeskundigen die u kunnen helpen. Wilt u liever direct een offerte ontvangen? Mail dan uw aanvraag naar interventies@assistverzuim.nl.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af