Het gebeurt vaker dan je denkt: een werknemer is deels arbeidsongeschikt en blijft werken. Na een tijd meldt hij zich weer ziek. Wat nu?
Werkgevers kunnen 5 jaar lang terugvallen op de regeling Ziektewet no-risk-polis, waardoor de loonkosten tijdens ziekte maximaal 104 weken door het UWV worden gecompenseerd. Dit loopt naast de WIA-uitkering van de werknemer. De werkgever en de werknemer hebben wel hun re-integratieverplichtingen conform de Wet Verbetering Poortwachter (WVP), ondanks het feit dat de werknemer de WIA-poort al is gepasseerd en nog steeds een WA-uitkering ontvangt. Het UWV verwacht dat veranderingen in de gezondheidstoestand direct worden gemeld, zodat de uitkering op de juiste manier kan worden vastgesteld.
Je zou denken dat het UWV alle informatie al heeft met betrekking tot de Ziektewet-uitkering en het WIA dossier, maar afdelingen werken vaak langs elkaar heen. De afdeling die de Ziektewet (ZW) regelt, communiceert niet altijd met de afdeling die over de WIA-uitkering gaat. Dit kan problemen veroorzaken, vooral als er sprake is van een verslechterde gezondheidssituatie. Zonder melding blijft de oude situatie staan en kan het inkomen onverwacht dalen.
Als een werknemer ziek is en een ZW-uitkering krijgt, lijkt er soms weinig te veranderen in het inkomen. Maar zodra de ZW-uitkering stopt en de werknemer niet meer werkt, kan het inkomen ineens flink dalen. Dit kan betekenen dat iemand plotseling moet rondkomen van een paar honderd euro per maand, in plaats van het eerdere salarisniveau. Dit kan grote financiële problemen opleveren.
Na afloop van de loongerelateerde uitkering (LGU) krijgt een werknemer met een WGA-uitkering een vervolguitkering (VVU). Als hij of zij genoeg blijft werken en voldoet aan de inkomenseis*, wordt deze aangevuld met een loonaanvullingsuitkering (LAU). Maar als de werknemer minder verdient dan het UWV had verwacht, wordt de uitkering direct verlaagd naar een percentage van het minimumloon (VVU).
Tijdens een ziekteperiode kan een werknemer een Ziektewet-uitkering (ZW) ontvangen. Dit wordt als inkomen gezien, waardoor er niet direct een verlaging plaatsvindt. Hierdoor merkt de werknemer vaak geen groot verschil in inkomen en beseft hij niet dat er een risico op inkomensverlies is.
Maar zodra de ZW-uitkering na 104 weken stopt en de werknemer niet meer werkt, kan het inkomen ineens fors dalen. Als hij of zij niet langer voldoet aan de inkomenseis, verlaagt het UWV de uitkering direct naar het VVU-niveau. Dit kan betekenen dat iemand plotseling nog maar €600 netto per maand overhoudt, terwijl dat eerder misschien drie keer zoveel was.
*N.B.: Een werknemer voldoet aan de inkomenseis als hij of zij:
John (64) werkte zijn hele leven bij dezelfde werkgever en werd in 2019 deels arbeidsongeschikt. Hij bleef halve dagen werken en kreeg een loongerelateerde uitkering (LGU). Na twee jaar ging deze over in een vervolguitkering (VVU), aangevuld met een loonaanvullingsuitkering (LAU), omdat hij zijn resterende verdiencapaciteit volledig benutte. Hierdoor bleef zijn inkomen stabiel.
In 2022 werd John zieker en kon hij nog maar 10 van de 20 uur per week werken. Hij kreeg een Ziektewet-uitkering (ZW), naast zijn bestaande uitkeringen. Op advies van de Casemanager vroeg hij een herbeoordeling aan bij het UWV, waarna zijn arbeidsongeschiktheid werd verhoogd naar 75%. Zijn resterende verdiencapaciteit werd verlaagd, maar financieel veranderde er weinig.
Toen zijn gezondheid verder verslechterde, werd er een driegesprek gevoerd met de Arbodeskundige, werkgever en John om de mogelijkheden te bespreken. Omdat hij zijn werk nauwelijks meer kon volhouden, was er de keuze om:
Uiteindelijk kreeg John een IVA-uitkering en beëindigde zijn werkgever het dienstverband met een transitievergoeding van €35.000, die door het UWV werd gecompenseerd.
Wil je meer weten over dit onderwerp of bespreken hoe je dit aanpakt? Neem dan contact op met Arno Schoonderbeek, Arbodeskundige bij Assist Verzuim.
There are no results matching your criteria. Please try again with different criteria.
Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.
Elk bedrijf is anders, en dat geldt ook voor de ondersteuning bij verzuim. Daarom bieden wij drie abonnementen aan – Basis, Uitgebreid en Compleet – zodat u altijd een pakket vindt dat bij uw bedrijf past.
Verzuimabonnement afsluiten