5 november 2013

Uw spelregels bij verzuim: verzuimprotocol

Preventie
arno Geschreven door Arno Schoonderbeek

Waar is mijn werknemer?

Als Henk tegen tienen bij de afdeling productie komt, mist hij een van zijn medewerkers. “Waar is Joris?”, vraagt hij. Niemand weet het. Zijn collega’s denken dat hij zo wel komt, hij moet namelijk nog een belangrijke order afmaken.

Henk besluit Joris te bellen. “Dag Joris, met Henk, waar hang je uit?” Joris vertelt dat hij knap beroerd is en niet kan komen werken. Ook heeft hij een vervelend bericht: de order voor meneer de Boer wordt om half 11 opgehaald. En voor zover Joris weet, is de order nog niet klaar. “Wat!”, zegt Henk, “En dat zeg je me nu pas! Dat gaan we nooit meer redden!” Woedend hangt hij op.

Hoe gaat men in úw organisatie om met ziekmeldingen, verzuimcontroles en verzuimbegeleiding?

Een vraag om eens goed over na te denken. Het is belangrijk dat er heldere regels zijn in uw organisatie. Uw werknemers hebben (volgens de wet) rechten en plichten tijdens (ziekte)verzuim. Daarover moet u duidelijk zijn. Zo weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn.

In het voorbeeld was het niet gelijk duidelijk of Joris ziek was of niet. Er waren geen duidelijke regels omtrent het ziekmelden. Met gevolgen voor de klant en als resultaat een woedende werkgever. Natuurlijk is dit maar een voorbeeld. Maar vooral in een klein bedrijf kan een man minder voor bezettingsproblemen zorgen. Hoe eerder je weet of iemand ziek is of niet, hoe beter je de lege plek op kunt vangen. En hoe eerder je hem of haar kunt (laten) begeleiden naar herstel.

Verzuimprotocol: een uitstekend hulpmiddel

Een uitstekend hulpmiddel voor het vastleggen van regels en afspraken is een verzuimprotocol of verzuimreglement. Daarin worden alle afspraken vastgelegd die betrekking hebben op onder andere:

  • de manier waarop uw werknemers zich ziekmelden
  • de bereikbaarheid van uw werknemer
  • zijn herstelgedrag
  • de werkhervatting
  • het contact met de arbodienst
  • sancties
  • de loondoorbetaling
  • de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte

Als u uw verzuimprotocol laat aansluiten op bestaande processen en regels in het bedrijf kunt u het protocol opnemen in het bestaande bedrijfsreglement of personeelshandboek. Zo staan alle afspraken in 1 document en kan het makkelijk worden gedeeld met uw werknemers.

Share!

Heeft u een verzuimprotocol? Dan moeten al uw medewerkers op de hoogte zijn van de inhoud. Daarom is het verstandig om uw werknemers te laten tekenen voor ontvangst en een inkijkexemplaar duidelijk zichtbaar neer te leggen of op te hangen op een geschikte plek. Op deze manier laat u als goed werkgever zien dat u aandacht heeft voor het welzijn van uw werknemers!

Heeft u geen verzuimprotocol?

Dan kunt u er alsnog een laten maken. Meer weten? Neem gerust contact met me op!

Gerelateerde diensten

Direct
regelen

 

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.