20 januari 2020

Tips van onze bedrijfsarts om griep te voorkomen.

Bedrijfsarts Verzuim voorkomen Griep Griep voorkomen
Sigrid website
Geschreven door Sigrid Ries

Het is januari en het griepseizoen is weer begonnen. De afgelopen maanden zijn huisartsen en bedrijfsartsen druk bezig geweest om mensen met een verhoogd risico op het krijgen van (ernstige complicaties bij) griep te vaccineren. Deze mensen zouden geen griep meer moeten krijgen. Of in elk geval zal de griep niet zo ernstig verlopen als zonder vaccinatie.

Griep is niet zonder risico’s.

‘Echte’ griep maakt je flink ziek. Griep geeft ook kans op nare complicaties zoals bijvoorbeeld een longontsteking. En werknemers met griep zijn al gauw een week of twee uit de roulatie. Om die reden is het zinvol om in uw bedrijf aandacht te besteden aan preventie van griep.

Griepvirussen zijn erg besmettelijk. Verspreiding gaat vooral via lucht en handen. Volwassen zijn  besmettelijk, 1 dag voor de ziekteverschijnselen zich aan dienen tot 5 dagen erna. Voor verkoudheid  is de besmettelijkheid wat korter. Wist u dat kinderen zelfs langer besmettelijk zijn?

U kunt samen met uw medewerkers de kans verkleinen dat een griepvirus zich binnen uw bedrijf verspreidt.  Hierbij mijn tips.

6 tips voor de werkgevers

 1. Vraag uw medewerkers om hulp.
  Hieronder vindt u praktische tips over wat uw medewerkers er zelf aan kunnen doen om verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Zorg ervoor dat werknemers hier bewust van zijn. Print de tips uit en hang ze (in de griepmaanden) goed zichtbaar op in uw bedrijf. Bijvoorbeeld in de kantine.
 2. Zorg voor goede hygiëne.
  Laat regelmatig de bureaus, toetsenborden, vaste telefoons, liftknopjes, deurknoppen en kranen reinigen. Ventileer en reinig wachtkamers en vergaderruimtes regelmatig. Verwijder magazines, brochures, kranten en dergelijke, zij vormen een infectiebron.
 3. Vraag niet-fitte medewerkers vanuit huis te werken.
  Is uw medewerker niet fit? Laat hem of haar dan vanuit huis werken of gewoon uitzieken. Zo voorkomt u verdere verspreiding van het virus. En houdt u andere medewerkers griepvrij.
 4. Pas de werktijden aan.
  Laat uw medewerkers vroeger of juist later beginnen en naar huis gaan, zodat ze niet in de spitsuren met het openbaar vervoer hoeven te reizen. Of stimuleer thuiswerken. De meeste virussen worden verspreid van mens tot mens. Plekken met veel mensen verhogen de kans op het oplopen van een virus.
 5. Voer flexibele lunchtijden in.
  Zo is het aantal mensen dat tegelijk in de kantine zit, kleiner. Ook op deze manier is de kans op verspreiding van het virus kleiner.
 6. Zorg ervoor dat uw medewerkers gezond en fit zijn.
  Stimuleer ze om te sporten en zet fruit neer op de werkplek. Door een gezonde en vitale levensstijl zijn mensen minder vatbaar voor virussen.

7 tips voor de werknemers

 1. Was regelmatig je handen met water en zeep
  Droog ze af met een papieren doekje. Gooi het doekje daarna direct in de vuilnisbak.
 2. Raak je mond, neus en ogen zo min mogelijk aan en eet niet op de werkplek, nies in je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoeken bij hoesten, niezen en snuiten.
  Gebruik deze eenmalig. Was direct de handen met water en zeep.
 4. Vermijd in de spitsuren het openbaar vervoer.
  Begin vroeger of later, zodat je niet in een volgepakte trein of bus hoeft te reizen.
 5. Vermijd slecht geventileerde ruimten.
  Vergader alleen als het echt noodzakelijk is en houd het samenzijn kort.
 6. Raak deurklinken, lichtknoppen en trapleuningen zo min mogelijk aan.
  Virussen worden overgedragen via de handen.
 7. Blijf fit
  Beweeg en zorg voor voldoende frisse lucht. Eet extra groente en fruit en zorg voor extra slaap.

Heeft het griepvirus je toch te pakken?

Blijf dan thuis en ziek goed uit! Heeft u vragen over het voorkomen van griep? Neem dan gerust contact op met uw vaste inzetbaarheidsadviseur. Zij kan u adviseren of waar nodig doorverwijzen naar uw bedrijfsarts.

 

 

 

Met dank aan Interpolis

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid