11 maart 2021

Testen op het coronavirus (COVID-19)

Over de hele wereld hebben bedrijven en organisaties te maken met het coronavirus. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan blijft (snel) testen op COVID-19 belangrijk. Het laten afnemen van deze testen geeft werkgevers en werknemers zekerheid, continuïteit in bedrijfsvoering en zorgt voor een veilige werkomgeving. Omdat de huidige GGD-testcapaciteit niet altijd aan de vraag kan voldoen bieden wij u ook graag alternatieven. Hierbij ons advies rondom het testen van uw medewerkers op het coronavirus.

De GGD testfaciliteiten

Heeft u of een van u medewerkers klachten die passen bij corona? Laat u dan testen via de reguliere manier, namelijk de GGD testlocaties. U kunt online een afspraak maken via coronatest.nl of u kunt bellen met 0800 – 1202. Ook als u geen klachten hebt, kunt u zich in bepaalde gevallen laten testen. De kosten van deze testen zijn voor rekening van de overheid. De test via de GGD is het meest betrouwbaar, tegelijker tijd duurt het bij deze test langer voordat de uitslag bekend is en u dus zekerheid heeft. Dat is in sommige gevallen niet wenselijk.

Commerciële testaanbieders via werkgevers

Zijn de GGD testfaciliteiten niet haalbaar of wenselijk voor u? Laat u dan testen via de commerciële weg door middel van een sneltest. Hierbij raden wij 1 van de volgende 2 partijen aan: The Vital Comany of Tigra.

Hoe werkt een sneltest?

Net als bij de PCR-testen die op de GGD testlocaties worden gebruikt, wordt met een wattenstaafje wat vocht en de neus en keel genomen. Het proces daarna is eenvoudiger dan bij een PCR-test, waardoor de uitslag voor deze test veel sneller bekend is. Wel is een sneltest minder gevoelig dan de PCR-test en daardoor niet in alle gevallen voldoende betrouwbaar.

Let op: kwetsbare medewerkers en/of medewerkers die contact hebben met kwetsbare groepen moeten na een negatieve sneltest alsnog een PCR-test bij de GGD laten doen.

Sneltest via The Vital Company of Tigra

Wilt u een sneltest laten afnemen? Dan zijn er inmiddels verschillende aanbieders. De overheid stelt professionele en kwalitatieve voorwaarden aan testaanbieders. Het is belangrijk dat u controleert of er volgens de richtlijnen van het RIVM rondom sneltests wordt gewerkt. Wij adviseren u sneltest te laten afnemen bij The Vital Company of Tigra, dan voldoet u aan de richtlijnen van het RIVM. Bovendien zijn de tests op deze locaties gratis als u zich als werkgever registreert De vele locaties van beide aanbieders maken het mogelijk dat uw werknemers zich bij een testlocatie in de buurt kunnen laten testen.

 • U kunt bij The Vital Company terecht voor een sneltest in Amsterdam, Almelo, Boxtel, Breda, Enschede, Markelo, Nijmegen, Utrecht, Venlo en Zwolle via testjesnelopcorona.nl. De aanmelding als werkgever en het plannen van een test is erg eenvoudig.
 • Heeft The Vital Company geen locatie bij u in de buurt dan kunt u via Tigra terecht op 40 locaties door heel Nederland via medprevent.nl/spoedtest. Op zakelijk.spoedtest.nl vindt u de locatie bij u in de buurt.

 

Locaties coronatest

Werkwijze

1. U meldt u aan als werkgever
2. Uw werknemer plant zijn of haar test met de code

Gratis testen geldt alleen in de volgende gevallen:

 • Uw werknemer heeft klachten
 • Uw werknemer is in aanraking geweest met een geïnfecteerd persoon
 • Uw werknemer heeft een melding gekregen in de CoronaMelder app
3. De uitslag van een test ontvangt u binnen 1 uur
 • De test is negatief
  Is de testuitslag negatief, dan had u op het moment van testen geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij u een nauw contact bent van een coronapatiënt. Krijgt u opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak of neem contact op met de huisarts. Een negatieve testuitslag kan niet gebruikt worden als een COVID-vrij verklaring.
 • De test is positief
  Is de uitslag positief? Dan heeft u corona. U blijft zich aan de regels houden: u blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houdt 1,5 meter afstand tot anderen. Ook uw huisgenoten blijven thuis. Uw lokale GGD neemt contact met u op om de leefregels met u door te nemen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts op de hoogte stelt van de positieve uitslag.

Uw werknemer heeft een positieve uitslag

Is uw werknemer positief getest op het coronavirus? En wilt u als werkgever gerichte adviezen en begeleiding hierbij? Neem dan gerust contact op met uw vaste casemanager. Samen met u kijkt hij of zij hoe u de verspreiding van het coronavirus kunt tegengaan om meer verzuim binnen uw bedrijf te voorkomen.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid
Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af