24 november 2021

Praktische tips om mentaal vitaal te blijven

Werkstress Vitaliteit
DSC_1198-2
Geschreven door Ingrid Sprangers

In de 3e week van november vond de Week van de Werkstress plaats en verzorgden we vanuit Assist Verzuim een aantal workshops om preventie van werkstress op de agenda te zetten en plezier op de werkvloer centraal te stellen. Vanuit mijn rol als A&O deskundige stond ik tijdens de workshop “Mentaal Vitaal” stil bij de zorg voor een juiste balans tussen werk en privé. Heeft u de workshop gemist? Dan deel ik via deze weg ook graag een aantal tips en trucs met u om mentaal vitaal te blijven!

Het nieuwe normaal

Hybride werken is in veel organisaties steeds meer normaal aan het worden. Waar in eerste instantie vooral de voordelen van thuiswerken werden gezien, zijn er nu zeker ook nadelen te vinden. Want werk en privé vloeien letterlijk in elkaar over. Zittend aan de keukentafel vergaderen en een paar uur later is diezelfde keukentafel weer het centrale punt binnen het gezin. De balans tussen werk en privé is voor veel mensen hierdoor een steeds grotere uitdaging. De scheidslijn vervaagt.

Een goede of verstoorde werk-privébalans 

We willen allemaal een fijne baan, een goede relatie, tijd besteden aan familie en vrienden. Maar er moet ook voldoende tijd zijn om de batterij weer op te laden en te ontspannen. Soms wordt aan het ene meer tijd besteed, ten koste van het andere. Gevolg: werk-privébalans slaat door naar de verkeerde kant. TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben een handige factsheet samengesteld met tips om een verstoorde werk-privébalans te herkennen én te herstellen.

Is een verstoorde werk-privébalans te voorkomen?

Zeker. Onthoudt daarbij dat balanceren tussen werk en privé een vaardigheid is, geen eindbestemming. Ik geef u graag een aantal tips om een verstoorde werk-privébalans te voorkomen:

Tips voor u als werkgever
Voor werkgevers is het belangrijk om ook als uw medewerkers thuiswerken proactief contact met hen te houden. Blijf communiceren en laat uw medewerkers weten dat ze het vooral bij u moeten aangeven als ze dreigen over te lopen. Samen zoeken naar een goede en gezonde werkomgeving en balans is voor beide van groot belang. Doe het vooral samen!

Daarnaast zijn goede thuiswerkplekken van belang. Wanneer uw medewerker de mogelijkheid heeft om thuis een andere werkplek te creëren heeft dit zeker zijn voorkeur, dan kan de dag afgesloten worden door de ruimte te verlaten. Maar ook wanneer dit niet mogelijk is, is het belangrijk om de werkdag af te sluiten. Op kantoor gebeurt dit natuurlijk door de computer af te sluiten, de spullen te pakken en naar huis te gaan. Het moment om los te komen en letterlijk afstand te nemen van de werkplek. Hierdoor weet het lichaam en het brein dat het werk klaar is. Rituelen kunnen ondersteunen in het afschalen na het werk. Stimuleer uw medewerkers om een eigen ritueel na een werkdag te maken, ongeacht de locatie. Wanneer er normaal een reistijd is tussen werk en thuis, kan dit nu opgevangen worden door bijvoorbeeld dezelfde tijd een rondje buiten te gaan lopen. Raad uw medewerkers ook zeker aan om in beweging te blijven. Lekker even naar buiten tijdens de lunchpauze bijvoorbeeld.

Tips om mee te geven aan uw medewerkers
Zowel tijdens het thuiswerken als daarbuiten is het van belang structuur te houden en de beschikbare tijd goed te managen. Onderstaande tips kunnen u en uw medewerkers hierbij helpen:

  1. Verhoog je productiviteit, stop met overwerken;
  2. Zeg vaker ‘nee’ en houd je bezig met taken die er toe doen;
  3. Ga slim om met flexibele uren en pak extra uren ook terug;
  4. Besteed taken uit, laat anderen helpen en doe niet alles zelf;
  5. Laat de perfectionist in je los, maar weet ook wanneer het voldoende is;
  6. Maak afspraken over bereikbaarheid en stel duidelijke grenzen;
  7. Automatiseer herhalende taken, stop met het uitvoeren van herhalende taken;
  8. Wees kritisch naar de eigen workflow en pas daar de planning op aan;
  9. Werk niet altijd, maar doe ook soms eens niets en plan hier bewust tijd voor in.

Op deze manier houd je kostbare tijd over voor de zaken die er echt toe doen.

Het allerbelangrijkste: blijf in gesprek
Blijf communiceren. Zowel vanuit de werkgever als vanuit de medewerker. Bespreek bovenstaande punten met elkaar en zoek samen naar een passende oplossing om te zorgen voor een goede werk-privé balans en plezier op de werkvloer centraal te stellen.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over onze trainingen en workshops
Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af