8 november 2022

Pesten op het werk “Ik voel me niet welkom”

Duurzame inzetbaarheid Werkplezier

Buitengesloten op het werk

Sjoerd kan zijn draai niet vinden. Als nieuwkomer binnen een hechte club collega’s vindt hij het lastig om ertussen te komen. De meesten werken er al jaren. En veel collega’s gaan ook privé met elkaar om.

Allereerste baan

Sjoerd is begin 20 en is pas begonnen als administratief medewerker bij een klein installatiebedrijf. Hij is net klaar met zijn opleiding MBO Bedrijfsadministratie. Sjoerd is leergierig. Maar ook nog wat onzeker; hij wil hij alles graag goed doen.

Vragen? Niet de bedoeling!

Tijdens het inwerken merkt Sjoerd dat hij nog veel moet vragen. Zijn collega’s reageren onvriendelijk. Hij heeft toch immers zojuist zijn MBO opleiding afgerond? Dit zou voor Sjoerd geen onbekend terrein meer mogen zijn. Een summier antwoord volgt… Sjoerd houdt zich staande en vindt zijn weg in het eigen werk.

Jij doet de telefoon wel even?!

Maar nu merkt hij dat collega’s met elkaar rookpauze nemen. Sjoerd moet noodgedwongen de telefooncentrale overnemen. Hij voelt zich hierdoor in het nauw gedreven: hier heeft hij geen ervaring mee. Maar hij durft dat niet te zeggen. Hij wil immers goed in de groep liggen. Sjoerd houdt zijn mond.

Samen lunchen? Nee, sorry.

Later blijkt dat ook de lunchpauzes aan zijn neus voorbij gaan. En de opmerkingen over zijn kennisniveau blijven vervelend. Sjoerd besluit zijn leidinggevende in te schakelen. Die hoort het verhaal van Sjoerd aan, maar biedt weinig steun. Het is nu eenmaal een familiebedrijf; hij moet zich schikken als hij erbij wil horen.

Een luisterend oor van de vertrouwenspersoon

Sjoerd besluit de vertrouwenspersoon van Assist Verzuim te bellen: wij krijgen elkaar aan de telefoon. In ons gesprek bied ik Sjoerd allereerst een luisterend oor. Samen zetten we op een rij welke oplossingen er zijn voor Sjoerd.

Gepest op het werk? Dit kun je doen.

Sjoerd is niet de enige die iets dergelijks overkomt. Ik spreek regelmatig mensen die het moeilijk hebben op het werk. Wat kun je doen is situaties als deze?

  • Roep de hulp in van een coach: die kan je helpen assertiever te worden.
  • Bespreek je gevoel in een vertrouwde omgeving.
  • Ga een driegesprek aan met onze arbodeskundige Arno Schoonderbeek.
  • Start met Mediation.
  • Zoek een andere baan.
pexels-yan-krukov-7640484

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af