Joost belt mij op. Hij maakt zich als werkgever druk over het coronavirus, en Joost is niet de enige. Ik word regelmatig gebeld over het coronavirus. Moeten werkgevers voorzorgsmaatregelen nemen? Hoe kunnen zij dit het beste oppakken? Is er een reële kans dat het virus ook in Nederland uitbreekt? Ik merk dat mensen zich zorgen maken. En dat is het laatste wat we willen. Dus vandaar dat ik er een blog over schrijf.

De symptomen van het coronavirus

Het coronavirus zorgt voor een longinfectie. De symptomen van het coronavirus zijn: koorts, verkoudheid en kortademigheid en moeilijk kunnen ademen. En toch hoef je je geen zorgen te maken. De kans dat je het coronavirus hebt is klein. Het is veel logischer dat je ‘gewoon’  een griep of verkoudheidsvirus hebt.

Ontstaan van het coronavirus

De eerste resultaten van het ontstaan van het coronavirus zijn bekend. Op een vismarkt in Wuhan, een miljoenenstad in China, waar veel vissen werden verhandeld, maar ook veel levende dieren zoals slangen is het virus ontstaan. Dit is onderzocht door Chinese virologen van Journal of Medical Virology.

De cijfers

In de verschillende media wordt gesproken over het stijgend aantal doden en besmettingen. Het dodenaantal staat per 13 februari op 1300. Om dit in een perspectief te plaatsen, jaarlijks sterven wereldwijd 140.000 mensen aan mazelen. De kans dat je in China sterft aan de griep is 60 maal groter dan sterven door Corona. Het Coronavirus is inmiddels ook in Europa ontdekt. Er is echter alleen nog maar sprake van besmetting; in Frankrijk 11 mensen, in Duitsland 14 mensen en in België 1 mens. In Europa is er tot nu toe niemand gestorven aan Corona.

Komt het coronavirus naar Nederland?

De kans dat de ziekte naar Nederland komt is aanwezig. Hoewel er nog geen remedie tegen het virus is zijn er genoeg maatregelen te treffen. Die ‘toevallig’ niet veel afwijken van de maatregelen die je kunt nemen om griep te voorkomen:

  1. Probeer uw werknemers erop te wijzen dat, als zij moeten niezen of hoesten, zij dit in hun armholten doen. Dit is namelijk de meest hygiënische manier om te niezen!
  2. Stimuleer uw werknemers om regelmatig hun handen te wassen, dit verbetert de hygiëne binnen het bedrijf.

De mythes en feitjes over het coronavirus

Ik heb redelijk wat artikelen over het coronavirus gelezen de afgelopen dagen en ben behoorlijk wat ‘onzin’ tegen gekomen. Wees dus altijd kritisch op de berichtgeving over Corona. Laat u niet onnodig bang maken. Ik zet de belangrijkste mythes en feiten voor u op een rij.

Mythes:

  • “Coronavirus is het meest gevaarlijke virus dat er is”.
  • “Ik heb een masker nodig om niet besmet geraakt te worden”.
  • “Door contact met Chinezen te voorkomen bescherm ik mezelf tegen corona”

Feiten:

  • Maar 2% van de mensen die besmet raken overleven het niet. Dit zijn vaak kwetsbare groepen die al een slecht immuunsysteem hebben.
  • Mannen van middelbare leeftijd zijn het meest vatbaar voor het coronavirus
  • De onderzoekers schatten dat elke zieke gemiddeld 2,2 mensen infecteert. Dat is een relatief laag cijfer. Zo besmet iemand met de mazelen maar liefst 12 mensen.

Hoe nu verder?

Ik wil u adviseren om niet te veel aandacht te besteden aan corona. Trek het breder, besteed liever aandacht aan het voorkomen van virussen in z’n algemeenheid. De voorzorgsmaatregelen tegen de griep helpen ook tegen corona. Op deze manier houdt u het verzuimpercentage zo laag mogelijk en ontstaat er geen onnodige angst. Zijn er zichtbare ziektesymptomen? Stuur medewerkers dan naar huis en adviseer ze om een huisarts te bezoeken.

Heeft u verder nog vragen heeft over het coronavirus? Of wilt u hierover doorpraten? Dan kunt u altijd terecht bij mij of bij één van onze specialisten, zij zijn altijd bereikbaar om u te woord te staan.