Joost belt mij op. Hij maakt zich als werkgever druk over het coronavirus, en Joost is niet de enige. Ik word regelmatig gebeld over het coronavirus. Moeten werkgevers voorzorgsmaatregelen nemen? Hoe kunnen zij dit het beste oppakken? Ik merk dat mensen zich zorgen maken. En dat is het laatste wat we willen. Dus vandaar dat ik er een blog over schrijf. Voor de meest actuele en volledige informatie verwijs ik u graag door naar de website van het RIVM.
Het coronavirus zorgt voor een longinfectie. De symptomen van het coronavirus zijn: koorts, hoesten, verkoudheid en kortademigheid en moeilijk kunnen ademen. Veel van deze symptomen komen overéén met de griep. Ik adviseer u daarom niet te snel conclusies te trekken.
Op een vismarkt in Wuhan, een miljoenenstad in China, waar veel vissen werden verhandeld, maar ook veel levende dieren zoals slangen is het virus ontstaan. Dit is onderzocht door Chinese virologen van Journal of Medical Virology.
In totaal zijn er 126.392 besmette personen, daarvan zijn er 68.288 genezen. In totaal zijn er 4.639 mensen overleden aan het COVID 19-virus (coronavirus). In Nederland is het virus ook geconstateerd, in totaal zijn er 503 besmettingen per 12 maart 2020.
De zieke Nederlanders zitten nu in thuisisolatie, zo wordt besmetting tegen gegaan. De meeste daarvan zijn onlangs in Noord-Italië geweest. Hoewel er nog geen remedie tegen het virus is zijn er genoeg maatregelen te treffen. Die niet veel afwijken van de maatregelen die je kunt nemen om griep te voorkomen:
De afgelopen tijd heb ik veel gelezen over het virus en ik ben geschrokken van de hoeveelheid ‘onzin’ die ik ben tegengekomen. Wees altijd kritisch op de berichtgeving over Corona. Laat u niet onnodig bang maken. Overheidssites zoals de RIVM beschikken altijd over de meest relevante en actuele informatie. Ik zet de belangrijkste mythes en feiten voor u op een rij:
De bedrijfsarts heeft een adviserende rol en kan alleen bedrijfsspecifieke preventie maatregelen adviseren. De bedrijfsarts stelt geen diagnoses omtrent het COVID 19 virus. Definitieve diagnoses worden gesteld door de GGD en de huisarts.
Probeer geen paniek te zaaien, besteed aandacht aan Corona maar wees hierin nuchter en praktisch. Deel tips en spreek elkaar aan op voorzorgsmaatregelen. Als er geen gezondheidsklachten zijn is er geen reden om werknemers van het werk te weren. Zijn er zichtbare ziektesymptomen (hoesten, koorts) en is de bewuste werknemer de afgelopen 2 weken in een risico gebied geweest? Laat de werknemer dan naar huis gaan en zorg ervoor dat de werknemer telefonisch contact op neemt met hun eigen huisarts. Stel hiervan ook de bedrijfsarts/arbodienst op de hoogte. Preventief zou u kunnen overwegen om een werknemer, die net terugkomt uit een risicogebied, 2 weken thuis te laten werken.
Of wilt u hierover doorpraten? Dan kunt u altijd terecht bij mij of bij één van onze inzetbaarheidsadviseurs, zij zijn altijd bereikbaar om u te woord te staan. Wij kunnen u in contact brengen met de bedrijfsarts. Voor de meest actuele situatie verwijs ik u graag door naar de website van de RIVM.
Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.
Meer over duurzame inzetbaarheidBekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.
Sluit uw abonnement af