24 maart 2016

Haal geen koffie voor je collega

Duurzame inzetbaarheid

‘Wat? Geen koffie halen voor mijn collega? Dat klinkt wel heel onaardig. Mijn collega haalt ook altijd voor mij!’
Nee, hoor. Dat klinkt niet onaardig. Dat klinkt gezond! Waarom? Ik leg ’t je graag uit.

‘Hoe krijg ik duurzame inzetbaarheid op de agenda?’

Regelmatig tref ik werkgevers die aandacht willen geven aan duurzame inzetbaarheid. Maar al snel komt dan de vraag, wat duurzame inzetbaarheid is. En de drempel over de investeringskosten. Ook tref ik werkgevers die het lastig vinden om het bij hun personeel over de bühne te krijgen. Ze vinden het zonde om te investeren als het personeel er niet voor open staat. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Breng beweging in de zitcultuur!

Beweging houdt je mensen gezond. En draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Maar we bewegen op ’t werk nauwelijks. Vroeger hadden we veel fysiek werk. We liepen, bukten, tilden, sjouwden, wasten, ploegden, zaaiden, plukten, etc. Dat deden we allemaal met onze eigen spierkracht. De technologie en automatisering heeft dat veranderd. We ontbijten zittend, rijden zittend naar ons werk, zitten 8 uur lang achter onze computer of aan de vergadertafel, gaan weer zittend in onze auto naar huis, eten zittend ons avondeten op en zitten op de bank nog wat tv te kijken.

‘Zitten is het nieuwe roken.’

Ik hoor deze uitspraak steeds vaker. Professor Scherder is een voorloper op dit gebied. Dat blijkt maar weer uit het filmpje waarin Koefnoen hier een parodie op maakt. Toch geeft het aan dat ‘meer bewegen’ ook op ’t werk steeds beter op de agenda komt. Ik breng het bij werkgevers, werknemers en P&O-adviseurs doorlopend ter sprake. Het is bijzonder om te zien hoe je elkaar kunt inspireren en motiveren om in beweging te komen.

Meer bewegen hoeft niks te kosten

Het is echt niet altijd nodig om financieel te investeren om je personeel in beweging te krijgen. Veel zit ook in gewoonten doorbreken. Kijk maar:

  • Haal geen koffie voor collega’s.
  • Zet printers op een centrale plaats, zodat mensen van hun plek moeten komen.
  • Lunch staand.
  • Ga wandelen in de lunch.
  • Stimuleer sporten.
  • Vergader staand: vergaderingen worden bovendien korter en je wordt creatiever.

En mag ’t toch iets kosten? Dan kun je het volgende doen:

  • Zorg voor zit/sta-bureaus.
  • Geef stappenteller of een fitnesstracker als kerstcadeau of relatiegeschenk.
  • Vervang je bureaustoel door een swopper (€ 450,-) of een fitness bal (€ 25,-).
  • Overweeg een deskbike (€ 400,-) of een ergodeskbike stoelfiets (€ 450,-) om ook tijdens het werk in beweging te zijn.

*Genoemde prijzen zijn een indicatie en kunnen per aanbieder verschillen.

Mag ik je uitdagen hier eens over te spreken met je team?

Laat gerust het filmpje zien. Brainstorm over de mogelijkheden. Dan weet ik zeker dat jullie mijn lijstje aan kunnen vullen. En lukt het niet, of heb je een sparringpartner nodig? Dan vind je hieronder mijn contactgegevens en kom ik graag eens langs. Ook kan ik je in contact brengen met goede partijen op het gebied van ergonomische producten.
En wat die koffie voor je collega betreft: loop anders samen naar de koffie-automaat. Dan strek je allebei de benen. Nog gezellig ook.

Meer weten?

Neem dan contact met me op!

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid