Meditatie is een gezondheidskeuze die de laatste jaren steeds meer wetenschappelijke onderbouwing heeft gekregen. Dat is maar goed ook, want we zijn tenslotte een nuchter volk dat niet snel iets probeert zonder bewezen resultaat. Dat merk ik in ieder geval regelmatig tijdens consulten met zieke medewerkers. In mijn werk als praktijkondersteuner van de bedrijfsarts zie ik dagelijks hoe stress, onrust en mentale vermoeidheid bijdragen aan langdurig verzuim. Een onderdeel van mijn advies “dagelijks korte rustmomenten, zoals meditatie” wekt nogal eens vraagtekens op. Gelukkig staan veel medewerkers open voor het uitproberen van nieuwe methoden, wanneer het niet goed met hen gaat.
De kracht van korte meditaties
Een onderzoek van Brief et al. (2021) toont aan dat dagelijkse, korte meditatie al binnen een paar weken leidt tot verbeterde emotieregulatie, stemming, aandacht en geheugen. Een groeiend aantal publicaties toont ook aan dat korte, regelmatige meditatie bijdraagt aan:
Hiervoor hoef je geen zenmeester te zijn, mediteren kun je leren. Mediteren is het trainen van je aandacht. Niet het stoppen met denken máár leren om met meer rust, afstand en helderheid naar je gedachten te kijken. Je oefent het leggen van je focus bij je ademhaling (die in tijden van stress en spanning vaak versneld is), lichaam, geluiden of een bepaald woord/mantra zoals “rust”, “acceptatie” of “dankbaarheid”. Er zijn verschillende meditatievormen, maar de meest laagdrempelige is waarschijnlijk de mindfulness meditatie.
Hoe begin je?
Je hoeft geen retraite te boeken of urenlang te mediteren. Begin eens met 10 minuten per dag, puur voor jezelf. Zoek een rustig plekje waar je niet wordt gestoord of ga een eindje wandelen (zorg dat je muziekoordopjes mee hebt!). Er zijn verschillende apps waar je begeleidde meditaties op kan vinden. De eerste ingesproken stem hoeft niet direct bij jou te passen, maar geef het een kans en probeer goed te luisteren. Ik luister zelf op Spotify meestal naar de meditatiepodcast van Merel van den Bemd “In verbinding”, maar zo zijn er nog velen.
Meditatie is geen wondermiddel, maar wel een laagdrempelig hulpmiddel dat helpt om eerder signalen van overbelasting te herkennen en ermee om te gaan. Wat zou het mooi zijn als mensen dit al toepassen voordat het allemaal te veel wordt! Noem het desnoods geen meditatie, maar gewoon een rustmoment voor jezelf. Je hoeft er niet in te geloven, gewoon doen is genoeg.
Wil je als werkgever of HR-professional meer weten over hoe wij kunnen ondersteunen met effectieve interventies of begeleiding op maat?
Neem dan contact met ons op. Samen creëren we een gezondere en veerkrachtigere werkomgeving. Meditatie is slechts één van de vele praktische hulpmiddelen die we inzetten om medewerkers te helpen in balans te blijven en verzuim te voorkomen.
There are no results matching your criteria. Please try again with different criteria.
Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.
Elk bedrijf is anders, en dat geldt ook voor de ondersteuning bij verzuim. Daarom bieden wij drie abonnementen aan – Basis, Uitgebreid en Compleet – zodat u altijd een pakket vindt dat bij uw bedrijf past.
Verzuimabonnement afsluiten