14 juni 2018

Geen Benutbare Mogelijkheden (GBM) voor Maartje

Bedrijfsarts Geen benutbare mogelijkheden GBM casemanager
Geschreven door

Maartje meldt zich ziek. We hebben regelmatig contact. Helaas ziet het er niet naar uit dat ze snel weer aan het werk gaat. Daarom gaat ze langs bij de bedrijfsarts. Die stelt: GBM. Oftewel: Geen Benutbare Mogelijkheden…

GBM? En nu dan?

Als casemanager zie ik de term GBM regelmatig voorbij komen. Bijna even zo vaak krijg ik telefoontjes van werkgevers die niet goed weten wat ze met deze term aan moeten. Ben je met GBM meteen je werknemer voor een aantal maanden kwijt? En wanneer heeft een medewerker wél weer benutbare mogelijkheden?

Werkgevers zijn over het algemeen heel erg meegaand en meelevend. Maar ze kijken natuurlijk ook vanuit een zakelijk oogpunt naar de situatie. Wat moeten ze nou aan met een werknemer die ze nu niet kunnen inzetten en waarbij het er ook niet naar uitziet dat er mogelijkheden zijn voor re-integratie?

Wanneer stelt de bedrijfsarts GBM?

Geen benutbare mogelijkheden wil zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om arbeid te verrichten. Dit geeft de bedrijfsarts aan als een werknemer:

  • bedlegerig is als gevolg van zijn ziekte;
  • zijn dagelijkse activiteiten niet zelfstandig kan doen als gevolg van zijn ziekte. Denk hierbij aan de eigen verzorging, maar ook lopen, eten en drinken.
  • opgenomen is in een ziekenhuis of AWBZ instelling;
  • een ernstige psychische stoornis heeft;
  • niet meer kan functioneren binnen het gezin of in sociaal contact met anderen;
  • sterk wisselende mogelijkheden heeft, bijvoorbeeld tijdens een chemokuur.

Toch stelt een bedrijfsarts ook wel eens GBM wanneer een medewerker niet aan de bovenstaande medische criteria voldoet. Dit gebeurt op het moment dat een bedrijfsarts concludeert dat een medewerker bijvoorbeeld:

  • in een crisissituatie zit bij overspanning: in deze fase van arbeidsongeschiktheid heeft de cliënt alle tijd en energie nodig gericht op herstel en dagstructuur.
  • in een herstelperiode zit na een medische ingreep, bijvoorbeeld een heupoperatie;

Wat moet je niet doen bij GBM?

Belangrijk is in ieder geval om als werkgever te beseffen dat een bedrijfsarts niet zonder goede reden GBM stelt. En dat het in zo’n geval goed is om niet te veel druk bij de medewerker te leggen. Sturen op re-integratie en op het werk komen om koffie te drinken werkt averechts en verzuim verlengend.

Wanneer weer re-integreren?

GBM wordt gesteld wanneer er geen mogelijkheden zijn om werkzaamheden te verrichten en de medewerker al zijn of haar energie stopt in het herstel. Na een vervolgconsult bij de bedrijfsarts wordt bepaald of er weer mogelijkheden zijn. En in welke mate. Pas als er op deze manier medisch bepaald wordt dat er mogelijkheden zijn, kan de medewerker met de re-integratie beginnen!

Vragen over GBM?

Heb je vragen over GBM? Neem dan gerust contact op met uw vaste casemanager. Hij of zij kan u antwoord geven en met u meedenken over de juiste verzuimbegeleiding of re-integratie.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af