21 januari 2016

Eigenrisicodragerschap WGA aantrekkelijk voor u?

Eigenrisicodragerschap
arno Geschreven door Arno Schoonderbeek

Onze overheid maakt het eigenrisicodragerschap voor de WGA steeds aantrekkelijker voor werkgevers. In dit artikel leest u hoe onze overheid dat doet en waarom het voor u aantrekkelijk is om WGA eigenrisicodrager te worden of te blijven.

Over de nieuwe regeling

In 2017 worden de premies voor de WGA-vast en WGA-flex samengevoegd. Bent u voor het ene eigenrisicodrager en voor het andere niet? Dan moet u in 2016 beslissen of u eigenrisicodrager voor zowel WGA-vast en WGA-flex wilt worden of geen eigenrisicodrager voor de WGA meer wilt zijn. Een andere keuze is er niet. Kiest u ervoor om eigenrisicodrager te blijven? Dan moet u ook voor de WGA-flex een verzekering afsluiten. Wilt u geen eigenrisicodrager meer zijn? Dan brengt u uw lasten onder bij het UWV.

Wat is voordeliger?

Stel u wordt per 1 januari 2017 eigenrisicodrager
Dan hoeft u alleen de WGA lasten te financieren die vanaf 1 januari 2017 ontstaan. De eerste ziektedag is daarbij bepalend. Dit betekent dat u vanaf 2017 de eerste twee jaar geen WGA-uitkeringslasten heeft.

Daarbij komt dat, als een werknemer voor 2017 al een WGA-uitkering van het UWV ontvangt of ziek is en op termijn een WGA uitkering van het UWV zal ontvangen, de eigenrisicodrager deze uitkering niet (meer) hoeft te betalen. Dit is het zogenaamde uitlooprisico. Deze uitkering blijft voor rekening van het UWV komen.

Stel u gaat per 1 januari 2017 terug naar het UWV
Dan wordt een gedifferentieerde premie berekend op basis van alle WGA-uitkeringslasten die twee jaar daarvoor zijn ontstaan, ongeacht of u toen eigenrisicodrager was of niet. U kunt dus niet meer terugkeren tegen de minimumpremie. Vooral voor (middel)grote bedrijven kan de premie dan tegenvallen. Kleine bedrijven (loonsom minder € 319.000,-) hebben hier minder last van, omdat zij een sectorale premie betalen.

Let op: u kunt maar 1 keer in- of uitstappen in de 3 jaar. U moet voor 1 oktober 2016 beslissen en uw beslissing doorgeven aan de belastingdienst.

Conclusie

Zeker voor middelgrote en grote werkgevers is het aannemelijk dat een keuze voor het eigenrisicodragerschap voordeliger is. Ook terugkeren naar het UWV zal minder aantrekkelijk zijn.
Wilt u geholpen worden bij het maken van deze keuze? Ik vertel u graag meer over deze complexe materie. Gewoon gratis en helemaal vrijblijvend. Neem gerust contact met me op.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid