24 mei 2019

Een kort pleidooi aan plezier

Pleidooi Plezier Tegengeluid
Luuk website
Geschreven door Luuk Olink

Na vele blogs over psychisch verzuim laat arbeidsdeskundige Luuk Olink een ander geluid horen. Anders, een tegengeluid, misschien zelfs een tikje rebels, in ieder geval iets wat u niet van ons gewend bent. Een kort pleidooi aan plezier! Laat u ons weten wat u ervan vindt?

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat leren we van jongs af aan. Al op de basisschool: Stil zitten, hand opsteken en je beurt afwachten.. Dat leerden we precies op het moment dat we in het meest creatieve moment van ons leven waren.

Wat was dat dan die creativiteit? Grenzeloos zijn, vol vuur in beweging. Proberen, fouten maken, op je donder krijgen, toegejuicht worden, vallen, opstaan en het gewoon weer opnieuw proberen. Op de manier die bij ons past zo puur als je was. Eigenlijk zonder er al te diep over na te denken. Gewoon dóen zeg maar.. Denk je maar eens in.. Weet je het nog?

Terug naar school: Met het leren van vakken leren we in vakjes te denken. Je past je aan door “gewóón te doen”, want dat is de norm. Dat biedt structuur en overzicht. Daar worden we voorspelbare gewoontedieren van. Met vaste overtuigingen en denkwijzen. Want zo hoort het nou eenmaal..

Wat hier concreet gebeurt is dat op onze 10de levensjaar onze creativiteit al zeker is gehalveerd. En daarna dramatisch verder wegzakt. Op weg naar een geleefde werkelijkheid, een vakje, een vak en voilà!  Een baan. En die baan. Die is georganiseerd. Die past prachtig in een structuur, een doelstelling waaraan we met alle collega’s gezamenlijk werken. Als individu maken we onderdeel uit van een collectief… Het shotje dat we nodig hebben om dat te blijven doen komt voor velen iedere maand, zo rond de 25ste.. Want dan kunnen we de dingen blijven kopen die we niet nodig hebben. Dingen die ons nog verder afbrengen van wie we werkelijk zijn…

Laat het me omdraaien: Pak die permanente status quo in je leven aan. Begin met een klein stapje. Klein maar fijn. Stel even jezelf centraal en niet het collectieve gezelschap waarbinnen jij je leven leidt. Vervang iets voorspelbaars uit je leven voor iets onvoorspelbaars. Maak dat idee niet stuk door het door te beredeneren tot je een ons weegt. Maak plezier. Wees creatief. En als je vergeten bent wat creatief zijn ook alweer was: Duw de (kleine) spontane gedachte voor één keer niet weg, maar ga het gewoon doen. Maak er even tijd voor. Word je creatief van.. En als het je bevalt: Gewoon nog eens doen!

Mooie dag!

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid