26 november 2014

Case: werkgever bespaart € 300.000,-!

Uitkering

Een van onze klanten kreeg 6 jaar nadat zijn werknemer uit dienst was gegaan een beslissing van het UWV met de boodschap dat de uitkering van deze werknemer op hem werd verhaald. Hoe kan dat? Wij zochten het uit…

De situatie

Een werknemer gaat op 1 juli 2008 ziek uit dienst bij een “grote werkgever” (met meer dan 100 werknemers). Hij ontvangt vervolgens een ZW uitkering van het UWV.

De werknemer is 104 weken arbeidsongeschikt geweest en zou de wachttijd voor de WIA hebben doorgemaakt, als hij in aanmerking gebracht werd voor deze uitkering. Maar dat werd hij niet.

De werkgever werd hier niet over geïnformeerd. En ontving geen beslissing van het UWV. Onterecht? Nee. Op dat moment was dat juridisch correct. De ZW en de WGA werden immers niet op de werkgever verhaald.

De nieuwe wet

De wet is inmiddels ingrijpend gewijzigd. Vanaf 1 januari 2014 worden deze uitkeringen wel op de werkgever verhaald (premie ZW FLEX en premie WGA FLEX).

Ruim 6 jaar later…

Ruim 6 jaar later wordt de werkgever geconfronteerd met de beslissing van het UWV dat zijn ex-werknemer per 1 juli 2014 in aanmerking komt voor een WGA uitkering. Waarom? Als een werknemer de wachttijd voor de WIA heeft doorgemaakt én binnen 5 jaar arbeidsongeschikt wordt als gevolg van dezelfde ziekteoorzaak kan om directe toekenning van deze uitkering worden verzocht. Dat was bij deze werknemer het geval.

… toch kosten voor de werkgever

U raadt het al, deze uitkering wordt wel op de werkgever verhaald (verhoging premie WGA FLEX). Dit komt door de wetswijziging van 1 januari 2014. Deze werkgever gaat waarschijnlijk van een minimale premie (0,06%) naar een maximale premie (0,96%) en dit over een loonsom van ruim € 3.000.000,–. Al snel € 30.000,– extra premie op jaar basis. En dat waarschijnlijk 10 jaar lang…

Check het UWV

We vroegen de stukken op bij het UWV. En ontdekten dat het UWV een fout had gemaakt. Uit de rapportage van de arbeidsdeskundige van het UWV bleek namelijk dat de werknemer de wachttijd helemaal niet had doorgemaakt. Nu de ex-werknemer de wachttijd niet had doorgemaakt, kon hem niet direct een WGA-uitkering worden toegekend. Daarom kon de WIA-uitkering helemaal niet worden toegerekend aan de werkgever.

De reactie van het UWV

De werkgever ontving vervolgens een beslissing van het UWV: 10 regels, zonder excuses. Maar wel een besparing van zo’n € 300.000,– aan extra premie!

En nu maar hopen dat de belastingdienst, die de premies incasseert, de wijziging goed doorkrijgt en doorvoert.

Wat leren we ervan?

We maken allemaal fouten. Ook onze overheid. Controleer daarom altijd de beslissingen van het UWV of de belastingdienst. Geen ervaring, geen tijd? Ik help u graag.

Geen ervaring, geen tijd?

Ik help u graag.

Met dank aan…

Arno Schoonderbeek

Arbodeskundige
06 18 84 92 85 a.schoonderbeek@assistverzuim.nl

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid