12 oktober 2017

Waar een tweede spoor traject wel niet goed voor is!

Re-integratie Arbeidsdeskundige

6 positieve punten aan een goed tweede spoortraject

‘Het eigen werk of aangepast eigen werk gaat niet meer lukken. En ik zie geen mogelijkheden voor een andere functie bij deze werkgever. Daarom adviseer ik jullie een tweede spoortraject in te zetten. Dit is mijn advies en daarmee moet u het doen.’ Grappend word ik wel eens de rijdende rechter genoemd na het afrondende gesprek bij een arbeidsdeskundig onderzoek. Na een dergelijk advies komen al snel de vragen…

Heeft een tweede spoortraject wel zin?

Een werkgever vraagt zich af: ‘Een tweede spoor, wat kost dat?’ ‘Is dat niet zonde van het geld?’ ‘Kan mijn werknemer niet gewoon zelf solliciteren? Hij zit nu toch hele dagen thuis dus tijd zat. Scheelt mij in de kosten.’ En een werknemer: ‘Er zijn al zo weinig banen, wie neemt nou mij met al mijn beperkingen aan?’ ‘Ik wil niet weg bij mijn werkgever.’  ‘Ik werk hier al jaren: ik zou niet weten hoe solliciteren werkt.’

6 positieve punten aan een goed tweede spoortraject

Zijn deze aarzelingen terecht? Ik dacht het niet. Er zijn juist heel veel positieve kanten aan een goed tweede spoortraject.

1. 61% van de mensen wordt herplaatst

De cijfers liegen er niet om. Met onze samenwerkingspartners zorgen we ervoor dat 61% van de mensen niet in is gestroomd in een WIA uitkering, door het vinden van een nieuwe baan bij een andere werkgever of door herstel waardoor de werknemers bij hun eigen werkgever konden blijven. Bij 30% blijkt na een haalbaarheidsonderzoek dat er helemaal geen mogelijkheden voor arbeid zijn en 9% krijgt een WGA (35% – 80% arbeidsongeschikt) uitkering en gaat vervolgens uit dienst.

2. Winst voor alle partijen

Stel dat iemand is herplaatst en daardoor geen WGA-uitkering hoeft aan te vragen, dan is dat winst! De werknemer is blij met een leuke nieuwe job. Maar ook de werkgever én een eventuele verzekeraar zijn hierbij gebaat. Zeker als je als werkgever ook nog eens eigen risicodrager bent. Dat is de reden waarom een verzekeraar ook vaak wil participeren in een goed tweede spoortraject. Dat scheelt dan toch weer aanzienlijk in de kosten.

3. Arbeid levert meer op dan een uitkering

Als het eigen werk echt niet meer past, moet een werknemer kijken naar mogelijkheden bij een andere werkgever. Natuurlijk is dit soms vervelend. Maar afwachten is geen optie. Los van de wettelijke verplichting om een tweede spoor in te zetten, levert arbeid ook altijd meer op dan een uiteindelijke uitkering. Een WW-uitkering, bijstand, een gedeeltelijke of volledige WIA-uitkering is altijd lager dan het salaris dat je had.

4. Arbeid is goed voor je geluk en eigenwaarde

Bovendien word je ook nog eens gelukkig van een leuke job die bij je past. Ook voor je eigenwaarde is een leuke baan belangrijk.

5. Een bekwame begeleider denkt al vroeg mee

In een goed tweede spoortraject krijgt een werknemer al tijdens zijn arbeidsongeschiktheid de kans om zich te oriënteren op zijn mogelijkheden, passend bij zijn opleidingsniveau en mogelijkheden. Een goede tweede spoorbegeleider heeft kennis van de markt, kent alle functies die er zijn en zoekt met je mee naar iets wat bij je past. Je hoeft het dus niet allemaal zelf te doen als werknemer. Bovendien houdt een tweede spoorbegeleider je werkgever ook betrokken bij het traject.

6. Verrassende carrièreswitch

Wat ik bovendien zo leuk vind van een tweede spoortraject, zijn soms de verrassende uitkomsten. Zo sprak ik laatst een dame die al 30 jaar receptioniste was. Door fysieke klachten kon ze niet langer beeldschermwerk doen. In een gesprek kwam naar voren dat ze zo graag contact had met oudere mensen. Ook gaf ze aan dat ze vroeger ooit in de zorg had gewerkt. De tweede spoorbegeleider heeft voor haar een baan als gastvrouw in een verzorgingstehuis gevonden. Ze vindt het heerlijk om weer buitenshuis aan de slag te zijn. Bovendien verdient ze een gelijk salaris als in haar eerdere job. Ze vindt het fijn om niet haar hand te hoeven ophouden voor een uitkering.

Benut je mogelijkheden!

Mocht een tweede spoor niet lukken? Dan is het fijn dat we een goed sociaal stelsel hebben in Nederland. Maar voor iedereen die wél het tweede spoor kan volgen, is het toch geweldig dat er alles wordt gedaan om je mogelijkheden te benutten? Een tweede spoortraject kansloos en duur? Zeker niet. Het biedt alleen maar kansen en mogelijkheden. Doen dus!

Wil je meer weten over goede tweede spoorbegeleiders? Of heb je tips of adviezen nodig? Neem dan gerust contact met mij op.

 

*Cijfers zijn afkomstig van onze samenwerkingspartner Power4People en zijn gebaseerd op het afgelopen jaar.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af