5 december 2019

5 tips voor MKB’ers over ziekte van werknemers – de verzuimontzorgverzekering

Verzuimontzorgverzekering Loondoorbetaling Re-integratieverplichtingen
jessica website
Geschreven door Jessica Musters

Een goede werkgever zorgt voor zijn personeel. Ook wanneer een medewerker langdurig ziek wordt. Als werkgever ben je verplicht om loon maximaal twee jaar door te betalen en je in te spannen voor re-integratie. Om jou te ontzorgen wordt loonbetaling en re-integratie bij ziekte vanaf 2020 makkelijker en duidelijker. Door middel van de zogenoemde Verzuimontzorgverzekering. We geven je vijf tips rondom deze verzekering. En laten je zien hoe Assist Verzuim hiermee omgaat.

 1. Verdiep je in loondoorbetaling en re-integratie vóórdat iemand ziek is
  Veel kleine werkgevers hebben moeite met het doorbetalen van loon aan zieke werknemers. Om te voorkomen dat je in problemen komt, is het verstandig je te verdiepen in doorbetaling van loon en re-integratie vóórdat iemand ziek is. Dan weet je dat je je zaken op orde hebt als een medewerker langdurig uitvalt.
 2. Weet wat de verantwoordelijkheden van werkgever én werknemer zijn
  Werkgevers en zieke werknemers zijn in de eerste twee ziektejaren samen verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer. Zo ben je als werkgever bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een Plan van Aanpak. Daarnaast moeten werkgever en werknemer minimaal iedere 6 weken met elkaar in gesprek gaan om te praten over de voortgang van de re-integratie. Op www.rijksoverheid.nl/loondoorbetaling vind je het overzicht van de verantwoordelijkheden. Uiteraard kunnen wij je helpen bij je verantwoordelijkheden en ook de werknemer hierop wijzen.
 3. Weet wat je kunt verzekeren en maak een keuze
  Veel kleine werkgevers weten dat zij de financiële kosten voor loondoorbetaling bij ziekte kunnen verzekeren en doen dat ook. Kleine werkgevers weten niet allemaal dat zij ook andere zaken kunnen meeverzekeren. Bijvoorbeeld de verplichtingen voor re-integratie. Wij werken samen met goede verzekeringsadviseurs, we kunnen je met hen in contact brengen voor een uitgebreid verzekeringsadvies.
 4. Bespreek met collega-ondernemers wat zij doen
  Nog nooit te maken gehad met langdurig zieke medewerkers en geen idee wat je dan moet doen? Ga met branchegenoten in gesprek die er wel ervaring mee hebben. Aan de hand van hun ervaringen is het makkelijker een keuze te maken die bij jouw branche en jouw onderneming past.
 5. Ga in gesprek met je financieel adviseur
  Het kan slim zijn de verschillende scenario’s vanuit een financieel oogpunt te bekijken. Je financieel adviseur kan je helpen om inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn wanneer een medewerker langdurig ziek wordt. En hoe jij je jouw bedrijf daar het beste op kan voorbereiden.

Wie wil weten hoe andere werkgevers zich voorbereiden op langdurige ziekte van werknemers, gaat naar www.hoewerktnederland.nl/slimwerkgeven. Hier zijn video’s van collega-werkgevers te bekijken over welke keuzes zij hebben gemaakt. Ook is er een keuzekaart met een overzicht van de mogelijkheden voor een werkgever om aan zijn verplichtingen te voldoen rond ziekte en re-integratie.


Assist verzuim en de Verzuimontzorgverzekering
Assist verzuim is een van de eerste onafhankelijke arbodiensten die als ‘preferred supplier’ opgenomen is in de verzuimontzorgverzekeringen van A.S.R / De Amersfoortse. Binnen de verzuimontzorgverzekering is het namelijk zo geregeld dat de verzekeraar de casemanager cq. arbodienst aanwijst. Gelukkig zijn er ook voor kleine ondernemers nog mogelijkheden om zelf de arbodienst te kiezen. Neem gerust contact met ons op via onze accountmanager Walter Weghorst w.weghorst@assistverzuim.nl of 06 3438 5325. Hij geeft u adviezen over de verzuimontzorgverzekering in combinatie met arbodienstverlening.

 

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid