20 december 2022

Werken met een beperking

Kayleigh
Geschreven door Kayleigh Tazi-Remkes
Als casemanager verzuim…

heb ik dagelijks contact met werknemers die kampen met ziekte en daardoor dreigen uit te vallen. Ook hoor ik allerlei verhalen over ziekten, verzuim en beperkingen van medewerkers. De uiteindelijke doelstelling van een casemanager is terugkeer in het eigen werk. Hoe kan je als casemanager hierin de beste hulp bieden en welk passend advies kan ik geven? Sommige casussen zijn zeer complex en kan het van toegevoegde waarde zijn om advies in te winnen bij een ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige weet zelf hoe het is om niet meer actief te zijn in de arbeidsmarkt en hoe moeilijk het kan zijn om terug te keren in je eigen werk met een beperking. Maar ook belangrijk is, hoe maak je je beperking bespreekbaar?

In het kader van de Privacywetgeving hoef je tegenwoordig als werknemer niet meer te benoemen welke klachten je hebt als je je ziek meldt. Medische informatie kan namelijk opgevraagd worden door de bedrijfsarts. Tevens kan de bedrijfsarts concluderen of er sprake is van ziekte.
Maar wat nu?, als jij een beperking ervaart en je wil weer graag terug in je functie? Of je bent op zoek naar een nieuwe baan? Hoe maak je dit bespreekbaar? Hoe kun je jouw werk combineren met een chronische beperking?

Deze blog gaat over IBD (inflammable bowel disease), de ziekte van Crohn in combinatie met werk. Ook kan dit artikel van toepassing zijn voor alle andere beperkingen in combinatie met werk.

Mijn naam is Kayleigh Tazi-Remkes en ik ben in 2009 gediagnostiseerd met de ziekte van Crohn. Ik was nog een student en had een parttime baan. Ik ben de medische molen ingegaan en na een periode van ups en downs is mijn situatie stabiel gebleven. Na jarenlang medicatie gebruikt te hebben heb ik ook een periode van 6 jaar medicijnenvrij mijn activiteiten kunnen uitvoeren.

Omdat de ziekte van Crohn is vastgesteld en ik daarom leef met een beperking bleek ten tijde van mijn studie dat ik niet in aanmerking kwam voor een eventuele uitkering, ook al had ik een parttime baan. Hierbij wordt de norm aangehouden van het minimum. Dit is erg nadelig voor wanneer je wèl aan het werk komt na je studie en je niet voltijds kàn werken. Je krijgt dan maar een minimale aanvulling. Dit heeft er voor gezorgd dat ik gemotiveerd was om toch aan de slag te gaan met het aantal uren dat passend was bij mijn belastbaarheid, namelijk 24 uur. Ik heb een urenbeperking en dit is tevens vastgesteld. Ik ben aan de slag gegaan in de re-integratie om mensen te kunnen helpen die net als ik ook te maken hebben met verzuim waaronder een (langdurige) beperking en die weer aan het werk willen gaan.

Maar hoe maak je dit bespreekbaar bij jouw werkgever of tijdens een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan?

Ook ik heb hiermee te maken gehad. Je bent uiteraard niet verplicht om je beperkingen te benoemen bij jouw werkgever of potentiële nieuwe werkgever. Maar het kan wel van toegevoegde waarde zijn. Waaronder de participatiewetgeving. Er zijn steeds meer werkgevers die open staan om werknemers (met een beperking) een kans te bieden op de arbeidsmarkt. Want krijg je te maken met uitval door je beperking dan kan het UWV de werkgever en werknemer hierin ondersteunen. Ik benoem daarom al vaak tijdens het eerste gesprek dat ik een beperking heb, maar dat dit geen beperking hoeft te zijn.

Als je maar weet hoe je hiermee om kan gaan. Heb jij je beperking onder controle?, en weet je goed hoe je je werkzaamheden kunt combineren mét je beperking?, dan zorg jij voor duurzaam en effectieve arbeid.

Ik kan bijvoorbeeld de werkzaamheden thuis uitvoeren. Ik kan ook in goed overleg dagen verplaatsen. Maar het allerbelangrijkste is mijn intrinsieke motivatie en de bereidheid die ik heb om altijd alles goed te bespreken. Vooral dat laatste draagt bij aan effectiviteit en duurzame arbeid.

Uitval wil iedereen voorkomen, het is en blijft een nadeel voor werknemer èn werkgever. Oftewel tevredenheid en motivatie in je werk zorgt voor prestatiegerichtheid.Gelukkig zijn er veel interventies die ingezet kunnen worden om ervoor te zorgen dat jij zo goed mogelijk kan functioneren met een beperking.

  • Wil je meer informatie welke mogelijkheden er zijn of wat de ziekte van Crohn precies inhoudt? Neem dan een kijkje op: https://www.crohn-colitis.nl/
  • Wil je met mij praten over deze blog of heb je andere vragen? Neem dan contact met me op, k.remkes@assistverzuim.nl of 0548 – 533 586

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af