7 februari 2019

1 op de 5 heeft last van psychische klachten

Werkstress Psychisch verzuim blogreeks Frequent verzuim
Edith2
Geschreven door Edith Wachelder

Dit jaar besteden we in onze blogs geregeld aandacht aan verzuim door psychische klachten. Waarom? We komen het als casemanagers steeds meer tegen in onze verzuimbegeleiding. Graag delen we onze adviezen en praktijkvoorbeelden met je.

Stress, burn-out, piekeren

Je hoort ’t steeds vaker om je heen. Het NOS journaal berichtte vorige week: 16 procent van de werknemers heeft burn-out klachten. Een stijging van 50% sinds 2007. Wanneer iemand zich ziek meldt met deze klachten, is de kans op langdurig verzuim groot.

Werk en privé hebben invloed op elkaar

Werk kan een oorzaak zijn van psychische klachten. En andersom kunnen psychische klachten uit de privésfeer gevolgen hebben voor het werk. Beide kanten hebben hoe dan ook invloed op elkaar. Dat maakt de situatie altijd zo complex. Zo ook in het geval van Anja…

‘Het hangt in de lucht’

Anja meldt zich ziek bij mij. Griep. Voor de 3e keer dit jaar. “Tja het hangt in de lucht. Iedereen om mij heen is ziek. Ik zal het wel weer meegekregen hebben.” We bespreken haar klachten. Inderdaad: koorts, alle spieren doen zeer en ze verslindt de hele dag door tissues. Duidelijk: uitzieken. Of toch niet zo duidelijk…?

De week erna bel ik Anja weer. Ze heeft zich nog niet beter gemeld. Hoe gaat het met haar? Ik krijg haar huilend aan de telefoon. Ze is “gebroken” zegt ze. Het is haar allemaal teveel geworden. Ze kan niet meer. Ik luister en Anja vertelt. En vertelt. Hoe druk ze het heeft. Druk op haar werk. Druk met haar kleine kinderen. En ze wil het zo graag allemaal goed doen. Maar het kost haar steeds meer energie. Energie die ze niet meer heeft. En dan wordt ze ook nog om de haverklap ziek. Of zou dat ermee te maken hebben, vraagt ze zich af….

Wordt vervolgd

Wat kun je als werkgever doen? Kun je psychisch verzuim deels voorkomen? Hoe ervaren je werknemers hun werk en werkomgeving? Deze vragen kun je jezelf stellen als je psychisch verzuim vermoedt. De komende tijd geven we antwoord op dit soort vragen in onze blogs. Graag helpen we je om (langdurig) verzuim te voorkomen.

Volgende keer ga ik in op frequent verzuim. Een belangrijke voorspeller van psychisch verzuim. Wanneer spreken we van frequent verzuim? En wat kun je daar als werkgever mee? Wordt vervolgd!

 

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, blijf op de hoogte van alles rondom corona of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Meer over duurzame inzetbaarheid